Разпродажбата на акции на големите американски авиокомпании може да би е струвала на милиардера Уорън Бъфет близо 3 милиарда долара през последните няколко седмици. Това изчисляват от MarketWatch на фона на скорошния срив на книжата в резултат на епидемията от коронавирус.

Причината за това е, че инвестиционната компания на Бъфет Berkshire Hathaway е най-големият инвеститор в Delta Air Lines. Дружеството притежава 70,91 милиона броя акции в нея, сочат данните към 31 декември 2019 година, подадени до американската Комисия по ценните книжа и борсите.

Също така Berkshire държи 42,5 милиона броя акции на American Airlines, 53,65 милиона броя на Southwest Airlines и 21,94 милиона на United Airlines. Това го прави вторият най-голям акционер във всички тези авиокомпании, посочват от специализираната онлайн платформа FactSet.

Авиокомпаниите са заплашени от загуби в размер на $113 млрд.

Авиокомпаниите са заплашени от загуби в размер на $113 млрд.

Акциите на някои от гигантите в сектора се сриват

Междувременно борсово търгуваният фонд (ETF) US Global Jets, управляващ акции на дружества в индустрията, записа 9,03% спад в четвъртък. От 12 февруари насам той е завършил 14 сесии на загуба.

От друга страна при отделните компании акциите на American Airlines са изгубили 14,43% от стойността си, на Delta - 14,5%, на United - 30,6%.

В резултат на тези спадове, ако участията на Berkshire Hathaway в тези компании са без промяна, то от 12 февруари досега Уорън Бъфет трябва да е загубил около 3,02 милиарда долара.