Разпродажбите на финансовите пазари, предизвикани от появата на новия вариант на коронавируса, може да дадат на инвеститорите шанс да се позиционират по-добре за обръщане на тенденцията и бъдещ ръст на акциите, които биха спечелили от отваряне на икономиката, и на суровините, смятат от JPMorgan Chase & Co., цитирани от Bloomberg.

Макар че омикрон е по-заразен от предходните варианти, първоначалните данни подсказват, че той е и по-малко смъртоносен. Подобен развой следва историческите модели на развитието на вирусите, казват стратезите Марко Коланович и Брам Каплан. В крайна сметка, ако това се окаже вярно, ще бъде положително за пазарите на акции и други рискови активи, тъй като дава сигнал, че краят на пандемията вече се вижда, казват те.

По думите им, омикрон може да бъде катализатор за ротацията от растеж към стойност, разпродажба на книжата на компаниите, които печелят от локдауна и органиченията, и рали на тези, които биха спечелили от отваряне на икономиката. "Смятаме, че скорошната разпродажба в тези сегменти дава възможност за купуване при цикличните компании и суровините", пишат стратезите. Те очакват още и по-висока доходност по-облигациите.

Появата на новия вариант разтърси пазарите през последните дни, а държавите побързаха да въведат нови ограничения. Някои медицински експерти посочват, че са нужни седмици преди омикрон да бъде проучен. Но първите данни показват, че няма индикация новият вариант да е по-смъртоносен.

Тъй като омикрон е по-заразен, но по-малко смъртоносен, той бързо ще измести останалите варианти — което от своя страна ще бъде катализатор в прехода от смъртоносна пандемия към нещо по-близо до сезонния грип.

"Ако този сценарий се осъществи, вместо да пропусне две букви, Световната здравна организация можеше да изпусне всички и да стигне до омега — последната буква от гръцката азбука", пишат още те.

В четвъртък сутрин азиатските акции остават стабилни, а американските фючърси тръгнаха нагоре след разпродажбата в края на сесията снощи.