Главният изпълнителен директор на най-големият суверенен фонд в света потвърди, че инвестиционният гигант е разпродал почти половината от акциите на Tesla, които е притежавал.

Книжата са били продадени през миналата година малко преди да започне историческото им рали в края на миналата година, пише Bloomberg.

Ингве Слингстад, който ръководи Government Pension Fund Global в Осло, е заявил, че фондът е намалил своя дял в Tesla до 0,45% от 0,77% година по-рано. Според изчисленията на Bloomberg това е можело да донесе на институцията печалба от поне 190 милиона долара.

Това не е изненадващо, като се има предвид, че пазарната капитализация на производителя на електромобили се увеличи с над 80%, след като през 2019 година нарасна с около 26 на сто.

От друга страна обаче Норвежкият суверенен фонд е спечелил повече пари от всякога през изминалите 12 месеца, като генерираната доходност за него възлиза на 180 милиарда долара. Най-големите инвестиции на институцията са в акции на Apple, Microsoft и Alphabet.

Подобно на други акции тези на Tesla бяха засегнати от създалата се паника около разпространението на коронавируса в световен мащаб. Това донесе около 15% спад на книжата на компанията от пика, достигнат на 19 февруари.

Междувременно американската компания отчете тежки месеци на два от ключовите си европейски пазара. През миналия месец компанията е регистрирала едва 83 нови автомобила в Норвегия в сравнение с 1016 такива за същия период на миналата година, показват данни на регулаторите в страната. Междувременно тези в Нидерландия са с 68% надолу до 155 автомобила за същия период.