България трябва да направи усилия в няколко различни посоки, за да подсигури влизането си в Еврозоната. Това смята еврокомисарят по въпросите на еврото Пиер Московиси.

Според неговата оценка е необходимо страната ни да увеличи продуктивността на икономиката и да положи усилия за привличането на повече чуждестранни инвестиции.

По думите на Московиси сред опасенията на Европейската комисия (ЕК) спрямо България са пазарът на труда и неравенството.

"Нека нещата се случват стъпка по стъка. Пак ще повторя, че ние приветстваме волята на българското правителство и сме готови да помогнем", заяви той в интервю за "Хоризонт".

"Одобряваме ентусиазма за въвеждането на еврото, но за да бъде успешно присъединяването към Еврозоната, има критерии и те трябва да бъдат изпълнени. Това е в интерес и на България, и на целия ЕС", допълни той.

България кандидатства за "чакалнята" за еврото до юни

България ще задейства процедурата за приемане на еврото

Новината съобщи министърът на финансите пред чуждестранни журналисти

Припомняме, че през миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов потвърди готовността на София да подаде молба за членство в Европейския валутен механизъм ERM-2, познат като "чакалнята" за валутния съюз, до юни месец 2018 година.

"Най-вероятно ще кандидатстваме в първите шест месеца", заяви той.