Суверенният фонд на Казахстан се готви за сериозна стъпка - най-голямата приватизационна вълна в историята на азиатската държава.

Фондът Samruk-Kazyna, който управлява активи, възлизащи на около половината от брутния вътрешен продукт на страната пристъпи към изпълнението на "програма за трансформация" след финансовата криза.

Тя включва намаляването на броя на фирмите, които управлява, до около 300 до края на тази година. Това потвърждава Берик Бейсенгалиев, който е член на борда на директорите на Samruk-Kazyna.

"Фокусът при първата фаза на приватизацията беше върху малки дружества. Някои от тях бяха продадени, други са в продажба, трети бяха ликвидирани. Сега ние започваме само със стратегически активи", коментира той пред Bloomberg.

Днес Казахстан търси начин да се възстанови след най-сериозната криза на петролния пазар, която удари финансите на държавата.

Вторият най-голям производител от бившия Съветски съюз ще се нуждае от цена от поне 71 долара за барел, за да балансира бюджета си при прогнози за стойност от средно 52,50 долара за тази година, изчисляват от Fitch.

За следващата година фондът готви пускането на първично публично предлагане на акции на авиолиниите Air Astana, както и на производителя на уран Kazatomprom.