Цената на златото леко се повишават във вторник сутринта в очакване на новите мерки за подкрепа на американската икономика по време на пандемията от коронавирус. Но, според експерти, скоро тя отново може да се качи над психологическата граница от 1900 долара за тройунция. 

Данните от днешната търговия показват стойност на февруарските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк от 1855,8 долара за тройунция, което е нарастване с 0,03%, или с 0,6 долара.

Мартенските фючърси за сребро в същото време поевтиняха с 0,47%, до 25,365 долара за унция.

Основното събитие, очаквано от притежателите на злато, е приемането на пакета стимули за икономиката на САЩ. По-рано новият президент на Джо Байдън предложи пакет от стимули за 1,9 трилиона долара. Проектът беше подкрепен от лидерите на демократите в Конгреса. В същото време има опасения от проблеми с приемането на пакета или значително намаляване на размера му поради липсата на републиканска подкрепа в Сената.

"Ако получим пакета, златото може да пробие границата от 1900 долара. Колкото по-скоро бъде приет проектът, толкова по-изгодно ще бъде за златото. Пазарът не се интересува дали това е плавен процес или не е", цитира Ройтерс думите на анализатора от Axi Стивън Инес.От друга страна и спадът в доходността на американските държавни облигации подкрепя цената на златото. Доходността на десетгодишните държавни ценни книжа на САЩ е намаляла с 3,6 базисни пункта, до 1,036%.

Пазарите очакват и резултатите от двудневната среща на Федералната резервна система на САЩ (FRS) тази седмица, която е насрочена за 26-27 януари. Очаква се регулаторът да поддържа основния лихвен процент на ниво от 0-0,25% годишно.