Apple направи нещо, което никоя друга американска компания не бе правила в историята - достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара. 

Нещо повече производителят на iPhone комфортно се задържа над психологическата граница и към вчерашна дата и в среда на нови рекорди за щатските индекси, пазарната й оценка бе в размер на 1,077 трилиона долара. 

Всъщност по пътя към 1 трилион долара, Apple имаше сериозна конкуренция, като в най-голяма степен се бореше за приза с друга компания от САЩ - онлайн търговеца Amazon. И макар Apple да спечели първи рунд, това не означава, че Amazon се е отказала от пътя към заветната 13-цифрената стойност. 

Дори напротив, най-голямата онлайн търговска верига в света е по-близо от всякога до границата от 1 трилион долара. След поскъпването вчера с 3.4% на акциите на компанията, тя вече е с пазарна капитализация от 974.55 милиарда долара. Само вчера, компанията повиши пазарната си оценка с 32 милиарда долара. Големият въпрос обаче е - ще намери ли сили онлайн веригата да се задържи трайно над това ниво.

И докато анализаторите от Morgan Stanley са доста позитивно настроени по този въпрос, като ценовия им таргет за книжата на Amazon е при ниво от 2 500 долара (при текущи нива от близо 2000 долара), или виждат потенциал за ръст от още 25%, други не са такива оптимисти.

Един от тях е техническият анализатор Марк Нютон, който вижда тревожни признаци в поведението на акциите на компанията.

"RSI в момента на месечна база е 89.5, или най-високото му ниво от 1999-та година. По това време Amazon имаше трудни времена по подобие на останалите компании, през следващите три-четири години", допълва още Нютон.

За последно индексът RSI (който сочи дали акциите са свръхкупени, или свръхпродадени) при Amazon е бил при нива от 90 пункта, на месечна база, през април на 1999-та година, или малко преди пукането на "технологичния балон".

"Дори ако се обърнем към седмична графика показателят RSI е при нива над 75. В пет от шестте пъти, когато това се е случвало в исторически план, сме ставали свидетели на корекции с между 10 и 20%, през следващите два до три месеца", допълва експертът.

А трябва да отбележим, че книжата на Amazon са поскъпнали с над 70% през тази година, на фона на повишението на технологичният Nasdaq от близо 15% и ръста в книжата на Apple с 32%.

Всички рекорди на "Уолстрийт" от 1781-а до Apple

Всички рекорди на "Уолстрийт" от 1781-а до Apple

Този месец производителят на iPhone стана първата компания в Ню Йорк, достигнала $1 трилион капитализация

Другите кандидати за 1 трилион долара

Разбира се, Amazon не е единственият претендент за следваща компания с пазарна оценка от 1 трилион долара. Другите конкуренти са отново щатски и това е напълно логично, предвид на новите рекордни стойности за водещите индекси.

Още един компонент на Nasdaq - в лицето на компанията Alphabet (Google), е с пазарна оценка в размер на 874 милиарда долара. Или акциите й трябва да поскъпнат с още около 15% за да достигне 1 трилион долара. От януари насам, акциите на компанията са поскъпнали с толкова - с 16%. 

Не много далеч от 13-цифрената сума и Microsoft, чиято пазарна капитализация е в размер на 859 милиарда долара. От началото на годината, акциите на софтуерния гигант са се повишили с близо 27%.

Как Amazon може да влияе върху инфлацията?

Как Amazon може да влияе върху инфлацията?

На фона на все по-голямата активност в онлайн търговията

Трябва да се отбележи, че извън пределите на САЩ липсват сериозни конкуренти за достигане на пазарна оценка в подобен голям размер, така че най-вероятно следващите трилиони компания отново ще излезе от щатския пазар (ако видим такива, разбира се).

В допълнение, концентрацията на подобни по размери пазарни стойности, в няколко на брой щатски компании, крие сериозни рискове за пазара като цяло. Повишението в цените на акциите на Amazon, Netflix и Microsoft допринесе за 71% от ръста на широкия щатски индекс S&P 500, както и за 78% от доходността на технологичния Nasdaq 100.

Поскъпването на Apple също така бе в основата на 12% от ръста, както на S&P 500, така и на Nasdaq 100, докато Alphabet и Facebook добринесоха за 8% от ръста на двата индекса.

Лесно е да се досетим, че ако нещо лошо се случи при акциите на тези компании, по подобие на Facebook, то това ще се отрази силно негативно на целия пазар. 

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари.