Демократът конгресмен Ърл Блуменауер предложи да се въведе данък върху милиардерите, които летят в космоса. Идеята му идва непосредствено след като Ричард Брансън и Джеф Безос осъществиха полети в орбита.

Според него космическият туризъм не се прави с изследователска цел. Затова той иска да "върне част от парите на данъкоплатците, които първоначално са плащали за космическите проучвания."

Ако левичарската идея се осъществи, всеки билет за полет ще трябва да се облага с данък, катко и с акциз.

Идеята има много опоненти. Авторът на "Новата съдба на Америка в космоса" Глен Рейнолдс например посочи, че именно благодарение на визионерите милиардери днес космическите пътувания са на път да се превърнат в устойчив бизнес. Това следва десетилетия на наливане на средства в отрасъла от правителствата, които се увенчават основно с изгарянето на тези суми, без да се постигне траен напредък в областта.

"Либералните критици не могат да преминат фазата на командната икономика", пише той. "Ако не могат да контролират нещо, ще го демонизират, очернят, регулират и облагат с данъци - точно както са направили с останалата част от нашата икономика. Изглежда, че отминаха дните, когато индустриалците и предприемачите биха могли да използват свободна пазарна икономика, за да създадат нещо чисто ново и да затворят пазара като първите инвеститори, които поемат риск."