Криптоборсите в Индия напоследък са обект на тежки репресии от страна на централната банка, която въведе редица забрани за търговията с виртуални валути.

По разпореждане на институцията до 6 юли банките трябва да закрият сметките на фирмите, занимаващи се с криптовалути, и им е забранено да предлагат кредити или други услуги на подобни компании.

Това на практика ще е краят на операциите, свързани с цифровата валута в Индия. Компаниите, упражняващи тази дейност, имат 2 варианта - да бъдат закрити или да напуснат страната.

"Няма да можем да функционираме в сегашната регулаторна среда със съществуващи бизнес модели. Ето защо няколко компании се опитват да регистрират своите централни офиси извън Индия", каза Шубхам Ядав, съосновател на криптоборсата Coindelta.

Сред местата, подходящи за операции с криптовалути, са европейските държави Швейцария, Естония, Малта, азиатските Япония и Дубай, както и Каймановите острови.

"По този начин няма да бъдем борса, разположена в Индия, но ще станем глобален играч", казва ръководителят на друга компания за виртуална валута.

Компаниите обмислят да заведат дело срещу централната банка във Върховния съд на Индия. Адвокатите смятат, че ограниченията на институцията могат да бъдат оспорени на няколко основания.

Намиране на изход

Досега инвеститорите можеха да купуват цифрови валути, плащайки в рупии. На тази практика се слага край на след 6 юли.

"Настоящите регламенти за преводи няма да позволят на клиентите да конвертират рупии в друга валута и да правят покупки от международна борса. Следователно, остава само опцията за крипто-крипто търговия за (съществуващите) инвеститори, която ви позволява да закупите една криптираща валута в замяна на друга. Другата възможност е да купувате, като плащате пари в друга държава, което може да не е осъществимо", обяснява Хешам Рехман, изпълнителен директор на криптоборсата Bitxoxo.

За инвеститорите, които тепърва се включват в търговията, единственият вариант остават сделките от типа peer-to-peer. Някои криптоборси вече обмислят подобна система. При нея ролята на борсата е ограничена само до свързването на купувача и продавача, които след това осъществяват сделката офлайн, без участието на фирмата.

Но този вариант има своите предизвикателства. "Доверието е важна грижа тук, тъй като тези сделки се извършват между две лица. То работи върху гаранцията, че ще получите криптовалута след даване на пари в брой. Така че има опасения за измами или нелегални транзакции", обясни Нишал Шети, основател и изпълнителен директор на криптоборсата WazirX.

Имайки предвид всичко това, вероятно само по-големите индийски криптоборси ще оцелеят.

"Пренасочването на операцията към друга страна е скъпо, както и данъчно предложение. По същия начин, преосмислянето на целия бизнес модел също няма да е лесно. Поради това само по-големите фирми с по-добри финансови средства ще си заслужава да преструктурират бизнеса си и ще оцелеят", посочва Анируд Растоджи, управляващ съдружник в адвокатска кантора TRA, която представлява няколко индийски криптоборси.