Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард призова за глобални регулации биткойн, определяйки криптовалутата "осъдителна". Лагард направи коментарите по време на конференцията на Reuters Next по-рано днес, по време на която тя заяви, че криптовалутата не е валута.

"Когато погледнете най-новите тенденции нагоре, а сега скорошната тенденция на спад... за тези, които предполагат, че това може да се превърне във валута, ужасно съжалявам, но това е актив и е силно спекулативен актив", каза тя.

Бившият шеф на МВФ, която преди това беше призната за виновна за финансова небрежност от френски съд заради арбитражна сделка в размер на 403 млн. евро в полза на бизнесмена Бернар Тапи, продължи с обвинение биткойн, че се използва за престъпна дейност.

"Биткойн участва в забавен бизнес и в някои интересни и напълно осъдителни дейности по пране на пари", каза Лагард. Затова шефът на ЕЦБ призова биткойн да бъде регулиран от финансовите власти. "Трябва да има регулация. Такава трябва да се приложи и да се съгласува на глобално ниво, защото ако има вратички, те ще бъдат използвани, каза тя.

Биткойн обаче е децентрализиран и следователно невъзможно да попадне под контрола на централизирани финансови институции. Криптовалутата също така е убежище за дисиденти, които нямат достъп до финансови услуги.

Много анализатори прогнозират, че нарастващият дълг, печатането на рекордни пари и хиперинфлацията биха могли да накарат биткойн да скочи до стотици хиляди през следващата година.