Цените на лития, ключов компонент за производството на батерии, отново тръгнаха рязко нагоре. В Китай, където е най-активният пазар, те растат с 68% от началото на годината до $11 250 за тон, предава The Wall Street Journal.

Вълна от инвестиции преди 2018 г., подхранени от нереалистично високи очаквания за електромобилите, създадоха излишък на пазара и дълго години цените бяха ниски.

Пандемията се оказва повратна точка за пазара. Постепенното премахване на ограниченията отприщи вълна от търсене на електромобили и намали излишъка. Правителствата също дадоха обещания да инвестират в чиста енергия, посочват анализатори.

"Всичко се промени", казва Дейвид Арчър, главен изпълнителен директор на Savannah Resources. Компанията планира да разработи първата голяма мина за литий в Западна Европа. Той посочва, че доскоро електромобилите се смятаха за нишов продукт, но сега се възприемат като бъдещето на транспорта, което ще създаде устойчиво търсене на метала. В Китай, например, продажбите на електромобили се утроиха през януари спрямо година по-рано. В Европа продажбите на хибриди и електомобили надхвърлиха тези на дизеловите автомобили и вече отговарят за една трета от общите.

Правителствените стимули също оказаха подкрепа на цените, казва Скот Ярхам от S&P Gobal Platts. Редица правителства в Европа предложиха субсидии при покупка на електромобили, а президентът на САЩ Джо Байдън обеща половин милион зарядни станции.

Балансът между търсенето и предлагането на литий изпадна в дефицит през 2020 г. за първи път от години, според CRU. За 2021 г. компанията прогнозира търсене от 450 хил. тона, което ще надхвърли предлагането с 10 хил. тона.

До 2018 г. минните компании инвестираха значителни средства, окрилени от високите цени — което пък ги намали и от своя страна обезсърчи следващи инвестиции. Сега следва нова вълна от поскъпване — и вероятно инвестиции. Според Benchmark цените на лития ще достигнат $16 100 за тон през 2024 г.

Сърбия спира износа на литий. Иска да стане хъб за производство на батерии и електромобили

Сърбия спира износа на литий. Иска да стане хъб за производство на батерии и електромобили

В страната се намират около 10% от световните залежи на метала