Сърбия планира да забрани износа на литий от находището "Ядар", а целта на Белград е така страната да се превърне в европейски хъб за производството на литиево-йонни батерии, на електромобили, както и на други продукти, съдържащи този елемент.

Това е обявил министър-председателят на западната ни съседка Ана Брнабич в понеделник.

Според плановете на правителството, Сърбия може да привлече частни инвестиции в размер на 1,5 милиарда евро или 1,8 милиарда долара за разработването на "Ядар", където, според изчисления на гиганта в минната индустрия Rio Tinto, се намират около 10% от залежите на литий в световен мащаб.

"Износът на метала ще бъде невъзможен като суровина, ние трябва да произвеждаме крайни продукти, съдържащи литий, така че да гарантираме растежа на икономиката", посочва Брнабич, цитирана от сайта SeeNews.

Rio Tinto: 10% от глобалните запаси от литий се намират в Сърбия

Литият е един от най-търсените метали на пазара. А 10% от глобалните запаси са в съседка на България

"Ядар" е най-големият проект за добив на метала в света в момента

През миналата година стана ясно, че британско-австралийския гигант Rio Tinto ще инвестира 460 милиона долара в разработването и добива в находището "Ядар".

То се намира в близост до град Лозница в западната част на страната и беше разкрито през 2004 година. Според изчисленията от него може да се добиват по 55 хиляди тона литий годишно. В "Ядар" има още запаси на руда от 16,6 млн. тона при концентрация от 1,18% литиев оксид и 13,4% боров триоксид.

В момента все още се извършват проучвания на находището, като след това експлоатацията ще може да започне в рамките на 4 години.

Rio Tinto инвестира $100 милиона в добив на уникален минерал в Сърбия

Минен гигант инвестира $100 милиона в добива на уникален минерал в Сърбия

В западната ни съседка се намира едно от най-големите световни находища на литий