Британско-австралийската минна корпорация Rio Tinto е инвестирала 100 млн. долара в откриването и разработването на литиев борат в района на Ядар, Сърбия от 2004 г. насам, съобщи сръбското правителство.

"Тъй като Ядaр може значително да повлияе на развитието на Лозница и на целия регион, правителството създаде междуведомствена работна група, която да си сътрудничи с инвеститора във всички аспекти на проекта", заяви сръбският премиер Ана Брънабич в изявление, цитирано от SeeNews.

Минният гигант откри през 2004 г. в долината на река Ядар близо до сръбския град Лозница залежи от т.нар. ядарит - уникален литиево-натриев боросиликатен минерал с широка приложимост. Ядар е единственото място в света, където се среща този минерал.

Rio Tinto започва добив в Сърбия до 5 години?

Rio Tinto започва добив в Сърбия до 5 години?

Компанията ще извлича новооткрития минерал ядарит, които съдържа литий и бор

Проектът все още е в предварителна фаза и са нужни време и сериозни инвестиции за реализацията му. Rio Tinto планира да започне производство през 2023 г.

Откритият първокласен литиев борат в Сърбия се оценява на 135.7 млн. тона със средна концентрация от 1.86% на литиев оксид. Заради високите концентрации на литий и бор, откритото в Ядар е обявено за едно от най-големите литиеви залежи в света.

През юни 2017 г. сръбските власти и компанията сключиха споразумение за създаване на съвместни работни групи, които да контролират проучвателната фаза на проекта и получаването на необходимите разрешителни.

Rio Tinto превози руда с първия си влак робот на 280 км (ВИДЕО)

Rio Tinto превози руда с първия си влак робот на 280 км (ВИДЕО)

Контролът върху движението се осъществява от 1500 км

Rio Tinto работи в Сърбия от 2001 г. насам чрез местното си дъщерно дружество Rio Sava Exploration. Компанията създаде и дъщерно дружество за геоложки проучвания в Сърбия и региона - Rio Tinto Explorations Dunav.

"Най-лекият метал на Земята - литият се използва в широк спектър от продукти, най-вече батериите за хибридни и електрически автомобили", посочват от Rio Tinto.

"Находището съдържа и борати, които са основни строителни елементи за топлоустойчиво стъкло, фибростъкло, керамика, торове, детергенти, консерванти за дърво и много други битови и търговски продукти", обясняват от компанията.

Откритите полезни изкопаеми се използват в изолацията, която прави сградите енергийно ефективни и в производството на телевизори, компютри и смартфони.