Един от по-малко познатите ценни метали достигна нов ценови рекорд в края на миналата седмица. Иридият, част от групата на платината, подскочи с 12 процента само тази година, пише Bloomberg.

Металът се използва в автомобилната индустрия, както и за производството на мобилни телефони. Като вторият най-плътен в света и с един от най-високите точки на топене, той е изключително ценен за запалителните свещи на бензиновите автомобили, както и за производството на стъкло.

Снимка 353720

"Двигателите, които използват запалителни свещи, няма да изчезнат скоро", казва Джонатан Бътлер от Mitsubishi Corp. "Има и няколко изключително вълнуващи методи на употреба за този метал в автономните автомобили", допълва той.

През 2017 година продажбите на бензинови автомобили надминаха за първи път тези на дизелови в Европейския съюз от 2009 година насам. "Дизелгейт" накара потребителите да погледнат отново към бензина и това със сигурност увеличава търсенето и цената на метала.

Иридият не се търгува на борси, а най-често между доставчици и индустриални потребители. В петък той достигна цена от 1 090 долара за унция - най-високото ниво от 2001 година насам, откогато се пазят данни.

Бензинът отново е цар по европейските пътища

Бензинът отново е цар по европейските пътища

Продажбите на нови автомобили с това гориво надминаха тези на дизеловите за първи път от 2009