Инвеститорите се впускат в залози, че индустриалните метали като медта и никела ще поскъпнат — знак за надежда, че ваксините и програмите за стимули ще предизвикат рязко увеличение на производствената активност като част от по-широко икономическо възстановяване, пише The Wall Street Journal.

Цените на медта се покачиха до най-високото си ниво от почти осем години насам. Желязната руда, използвана за производството на стомана, е един от най-добре представящите се активи през 2020 г. Други суровини като алуминият и цинкът, добавиха около 15% към цената си от края на септември и 40% от средата на май. А акциите на производители като Freeport-McMoRan Inc. и Century Aluminum Co. растат значително.

Цените на индустриалните метали, използвани във всичко от изграждането на жилища до производството на електромобили, са особено чувствителни към производствената дейност в Китай, тъй като страната отговаря за половината световно търсене на мед и други материали. По-бързото от очакваното възстановяване предизвика поскъпване на цените, които падаха още преди пандемията заради напрежението между Вашингтон и Пекин.

"Двете големи неизвестни намериха решение", казва Дариус Табатай, портфолио мениджър в Arion Investment Management, имайки предвид пандемията и изборите в САЩ. "Сега имам огромно количество средства, което влиза в икономиката".

Родият отново тръгна към рекордни върхове

Най-скъпият метал добави още 140% към цената си тази година

Желанието за по-чист въздух, възстановяващият се пазар и недостатъчните доставки подкрепят цената

Покупките от Китай движат пазарите. Нетният внос на мед във втората най-голяма икономика ще достигне 4,4 млн. тона тази година, според Goldman Sachs. Част от търсенето идва от правителството, което създава запаси. Някои анализатори очакват, че цените на метала ще достигнат рекорда от 2011 г., а инвеститорите залагат, че ваксините ще допринесат за покачването. Продажбите се възстановяват и в САЩ и Европа.

Има и друга причина, поради която някои инвеститори очакват да спечелят от залога си: проблеми с доставките. Мините в държави като Перу са затворени заради пандемията и стачки. Липсата на инвестиции в нови проекти след спада на цените през 2014 и 2015 г. може да допринесе за създаването на недостиг, казват анализатори. "Предлагането бе изправено пред може би и по-големи проблеми от търсенето", според Дейвид Лайли, управляващ директор в Drakewood Capital Management.

Цените на металите ще получат и подкрепа от трансформацията към възобновяема енергия. Зелените проекти като зарядните станции за електромобилите и вятърните турбини използват огромни количества мед и други метали.

"Перфектната буря", смята Марк Хенсън, главен изпълнителен директор на британската Concord Resources.

Електромобилите може да причинят ценова криза на пазарите за метали

Електромобилите може да причинят ценова криза на пазарите за метали

При един от сценариите на Wood Mackenzie, добивът на литий ще трябва да се изстреля с над 10 пъти за 5 години