Цената на родия тръгна към рекордни върхове, превръщайки ценния метал, който помага за очистване на газовете от изпускателната система на автомобилите в една от най-добре представящите се суровини през 2020 г., пише The Wall Street Journal.

Желанието на правителствата по света да подобрят качеството на въздуха подкрепи търсенето на нереактивни метали, използвани в каталичните конвертори, като родия и паладия. Покупките се покачват и благодарение на възстановяващия се автомобилен пазар.

Резултатът е рязко покачване на цената на родия, вече най-скъпият ценен метал и един от най-редките на Земята. През 2020 г. той поскъпна до $16,1 хил. за тройунция, надхвърляйки върховете от 2008 г. Причината е, че търсенето надхвърля многократно предлагането, казва Джоузеф Стефанс, директор в MKS. "Виждаме огромно търсене от Азия".

За разлика от златото, петрола или пшеницата, няма пазар с фючърси на родия. Миньори, производители на каталични конвертори и автомобилни производители се защитават срещу движения в цената чрез частни сделки с банки като Standard Chartered. В мениджърите спекулират като купуват метала или инвестират в ETC-а Xtracked Physical Rhodium, който бележи 142% ръст през 2020 г.

Пазарът не е толкова голям и заради това малки промени в предлагането и търсенето предизвикват огромни ценови движения. Количеството добит и съхраняван родий е мистерия, но се смята, че запасите са далеч по-малки от тези на паладий и платината.

Според британската компания Johnson Matthey PLC през 2019 г. са добити по-малко от 760 хил. тройунции (23,5 метрични тона), като почти цялото количество идва от Южна Африка. В днешни цени това количество се оценява на $12 млрд. За сравнение, 3 300 метрични тона злато са били добити миналата година, $190 млрд. при днешните цени.

Повишаващите се цени поддържат дейноста на някои стар мини, но не могат да накарат миньорите да добиват повече, тъй като металът е се добива заедно с по-големи количества платина. А цената на последния намалява с 40% за последното десетилетие.

Слабите доставки в комбинация с повишеното търсене създават недостиг. Автопроизводителите търсят начин да се справят с ограниченията във вредните емисии, като използват по-голямо количество от ценните метали в катализаторите. Тенденцията SUV моделите да са все по-търсени също подпомага тренда.

Германският производител на катализатори BASF SE работи с автомобилните компании за намаляване на разходите чрез употреба на повече платина, но е малко вероятно родият да изчезне напълно от тези системи.

Родият поскъпна с една трета за дни

Ценният метал, който поскъпна с една трета за дни

Ценният метал най-редкият в света и е пет пъти по-скъп от златото