Каква ще бъде монетарната политика на централните банки в света през 2016 година? От Deutsche Bank се опитват да дадат отговор на този въпрос в карта, на която са отразили своите прогнози за водещите икономики.

Експертите от финансовата институция очакват Федералният резерв на САЩ (ФЕД) да повиши основните лихви отново, след като към края на 2015 година пристъпиха към тази стъпка за първи път от повече от десетилетие.

Анализатори обаче смятат, че това ще се случи на два пъти, противно на твърденията на членове на ръководството на ФЕД за евентуално четирикратно повишаване на лихвите.

Основните лихви в САЩ може да бъдат повишени още 4 пъти

Основните лихви в САЩ може да бъдат повишени още 4 пъти

Това очаква вицепрезидентът на Федералния резерв Стенли Фишер

От друга страна Европейската централна банка ще продължи да облекчава паричната си политика. Освен това финансовата институция ще продължи да поддържа програмата за количествени облекчения, популярна като „Планът Драги”. Експертите обаче не прогнозират допълнително орязване на лихвите в еврозоната.

ЕЦБ удължи и разшири програмата за “количествени улеснения”

ЕЦБ удължи и разшири програмата за “количествени улеснения”

При необходимост тя пак ще бъде продължена, каза Драги

През 2016 година Китайската централна банка вероятно ще продължи да отслабва монетарната си политика, за да подкрепи отслабналата икономика и да избегне по-голям спад.

Прогнозите за Япония са, че в действие ще продължи да бъде мащабната програма за количествени и качествени облекчения, която цели засилване на кредитирането. Не се очакват допълнителни мерки по нея, ако няма някакви сериозни сътресения, свързани със значителен спад на растежа и инфлацията.

По отношение на развиващите се пазари се очакват различни действия на отделните централни банки.

Ето и картата, съставена от Deutsche Bank. На нея държавите, за които се очаква затягане на паричната политика, са означени с червено. Тези, при които не се очаква промяна, са в жълто, а тези за които прогнозите са за отслабване на политиката са в зелено.

Снимка 215528

Източник: Deutsche Bank