В началото на валутната търговия в понеделник американският долар е относително стабилен спрямо еврото, обезценявайки се спрямо йената и нараствайки спрямо британската лира. Пазарите се вълнуват: Накъде ще тръгне щатската валута при новия финансов министър Джанет Йелън?

Слабите статистически данни за американската икономика, както и опасенията от продължителни дискусии по плана за стимулиране, представен от новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, оказват натиск върху рисковите активи, твърдят експерти от ANZ.

Както бе съобщено, предложеният от Байдън пакет от мерки за подпомагане на икономиката включва директни плащания на американските граждани в размер на $1400 на човек, временно увеличение на плащанията за безработни и увеличение на минималната заплата на федерално ниво до 15 долара на час. Но експертите смятат, че Байдън няма да може да го прокара своя стимулиращ план през Конгреса под тази форма.

Фокусът на валутните търговци тази седмица е върху речта във вторник в Сената от Джанет Йелън, бивш председател на Федералния резерв, номинирана за финансов министър на Байдън.

Според източници от The Wall Street Journal, Йелън ще даде да се разбере, че възприема подход, при който курса на долара трябва да се определя от пазара. Това ще означава, че позицията на Министерството на финансите ще бъде ненамеса в динамиката на валутата. За разлика от оттеглящия се от поста президент Доналд Тръмп, който многократно е заявявал необходимостта Централната банка да предприеме мерки за отслабване на долара.

Общата валута в понеделник сутринта се търгува спрямо американската на ниво $1,2078 за едно евро в сравнение с $1,2082 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на лирата стерлинг спрямо долара днес падна с 0,17% - до $1,3567 за паунд при курс от $1,3590 за паунд в края на петъчната търговията.

Американската валута спрямо японската спадна с 0,11% и се разменя при , курс до 103,74 йени за долар срещу 103,85 йени за долар в петък.

Курсът на еврото днес е с 0,21% - до 125,30 йени за евро срещу 125,56 йени за евро при затварянето в края на миналата работна седмица.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,06% по време на търговията в понеделник. По-широкият WSJ доларов индекс нарасна с 0,09%.

Доларовият индекс ICE миналата седмица се повиши с 0,8% - най-бързият темп от 11 седмици, като в края на сесията в петък се повиши до най-високото си ниво от месец. Това беше улеснено от общото отдръпване на инвеститорите от риска на фона на влошаващите се перспективи за световната икономика и продължаващото нарастване на заразените с COVID-19.