Докато в САЩ текат дебатите около данъчната реформа на Доналд Тръмп, която около включва 1.5 трлн. долара данъчни облекчения, е интересно да се отбележи, че най-щастливите държави през 2017 г. не са тези, в които гражданите имат ниски данъчни тежести.

Всъщност е точно обратното: най-щастливите страни по света плащат някои от най-високите данъци.

Според последния доклад на ООН най-щастливите държави са: Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада,Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

Съавторът му Джефри Сакс, който е и директор на мрежата за решения за устойчиво развитие твърди пред CBS, че "щастието е резултат от създаването на силни социални основи" и ако други нации дават приоритет на "социалното доверие" и "здравословния живот", те също ще установят, че гражданите им стават по-удовлетворени.

Снимка 326203

Източник: ОИСР

Трите най-щастливи държави - Норвегия, Дания и Исландия, са сред страните с най-високи данъци в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) спрямо общите данъчни приходи като процент от БВП.

Социалните придобивки, които местните жители получават в замяна на своите данъци като универсалното здравеопазване, достъп до образование и добре платен родителски отпуск, могат да имат нещо общо със "силните социални основи", изтъквани от Сакс.

Удовлетворението на гражданите действително е свързано с това, което получават за своите данъци, потвърждава Сакс пред CNBC.

"Те са щастливи, защото тези общества не само са проспериращи, но и с високо равенство, социално доверие и честност на правителството. Те се наслаждават на дълги платени отпуски, нулеви разходи за здравни грижи, нулеви или ниски разходи за обучение и качествени обществени услуги за всички", посочва Сакс.

Снимка 326204

Източник: БГНЕС/ЕПА

"Между другото, те също са екологични и се движат към това да станат икономики с нулеви вредни емисии", допълва той.

От 2014 г. насам спрямо общите данъчни приходи като процент от БВП измерен на глава от населението, Норвегия е втора от 35 държави (с 37 682 долара), Дания е трета (с 30 630 долара), а Исландия е девете (с 20 418 долара), според данните на ОИСР.

Една от най-щастливите държави - Нова Зеландия плаща почти същите данъци на глава от населението като САЩ. За разлика от американците новозеландците се ползват със защитата на солидна социална държава, включително система за обществено здравеопазване, 18 седмици платен родителски отпуск и обезщетения за семейства със средни и ниски доходи, които имат малки деца.

САЩ се нареждат на 14-о място по щастие, значително по-ниско от северната си съседка Канада.