В разгара на търговската война между САЩ и Китай, равнището на глобалния дълг се изстреля до исторически най-високата си стойност, след което леко се понижи. Но от началото на годината, благодарение на безпрецедентното печатане от страна на централните банки, той отново расте, предаде Zero Hedge.

Последните данни всъщност показват, че равнището на световната задлъжнялост вече достигна исторически връх, като тя възлиза на 252% от глобалния брутен вътрешен продукт към края на първото тримесечие на годината, сочи изследва не Bank of America (BofA). А лошите новини може би тепърва започват.

Това е ръст от 11 процентни пункта спрямо края на 2019 г. само за три месеца, което прави най-бързото му покачване в историята.

Дългът на САЩ ще надхвърли размера на икономиката за първи път от Втората световна война

Дългът на САЩ ще надхвърли размера на икономиката за първи път от Втората световна война

В същото време обаче доходността по държавните облигации остават на рекордно ниско ниво

"Той ще продължи да расте, защото наследството на шока от коронавируса е дълг, дълг и още дълг", посочва Барнаби Мартин от BofA в анализа на институцията.

Не е учудващо, че прогнозата му е такава, тъй като последните данни обхващат само началото на затварянето на икономиките и първите мерки, оповестени от правителствата по света. Но през второто тримесечие БВП се срина, а задълженията на властите, респективно на данъкоплатците, продължиха да се покачват.

Дългът на Великобритания надхвърли £2 трлн. за първи път в историята

Дългът на Великобритания надхвърли £2 трлн. за първи път в историята

Или над 100% от БВП

Именно поради тази причина, след като вече е ясно, че бленуваното в първоначално V-образно възстановяване няма да се случи, прогнозата е, че задлъжнялостта ще остане висока. Освен това тепърва предстои да се види реалното представяне на правителствените бюджети до края на тази фискална година, както и размерът на дефицитите, които несъмнено ще се наблюдават през следващите години.

"В този свят на експлозивна кредитна експанзия, комбинирана със свиващо се икономическо производство, в който хеликоптерните пари вече са нещо съвсем нормално, централните банки - и особено ЕЦБ - раздуват програмите си за количествени улеснения още повече, за да монетизират и абсорбират все повече от този дълг, глобалната икономика ще става все по-слаба", прогнозират от Zero Hedge.