По време на валутната търговия във вторник сутринта доларът се засилва спрямо японската йена и отслабва леко по отношение на еврото и британския паунд. Пазарните участници очакват данните за продажбите на дребно в САЩ и следят ситуацията в китайската икономика.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес е надолу с 0,05%, по-широкият доларов индекс WSJ се понижи с 0,14%.

Разменният курс на долара спрямо общата европейска валута към 10:30 часа българско време спада с 0,23% , до $1,0460 за едно евро в сравнение с $1,0434 за евро при затварянето на пазара в понеделник.

В двойка с японската национална валута, доларът струва днес сутринта 129,31 йени срещу 129,16 йени в края на сесията предния ден.

Цената на британската лира стерлинг спрямо долара се повиши с 0,65% - до $1,2403 за паунд от $1,2319 за паунд при закриване на вчерашната търговия.

Министерството на търговията на САЩ по-късно днес ще публикува данни за продажбите на дребно в страната за април. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, смятат, че докладът ще посочи увеличение на продажбите на дребно с 0,9% спрямо март. С изключение на автомобилите се очаква продажбите да нараснат с 0,4%.

Днес също така ще бъде публикуван докладът на Статистическата служба на ЕС с ревизирани данни за БВП на еврозоната за първото тримесечие. Предварителните данни сочат, че икономиката на валутния блок е нараснала с 0,2% на тримесечна и с 5% на годишна база, като анализаторите не очакват ревизия на тези данни.

Междувременно повечето азиатски валути се засилват спрямо долара в очакване на нови икономически стимули от китайските власти след слабата статистика, публикувана в понеделник. Южнокорейският вон расте с 0,3%, сингапурският долар - с 0,2%.

Има голяма вероятност китайското правителство да използва слабата статистика като извинение за активно стимулиране на икономиката след премахването на ограниченията заради коронавируса, казва Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.