Британският паунд отчете най-голямата си седмична загуба за последния месец на фона на спекулациите, че трудните преговори за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз (ЕС) ще принудят централната банка на Великобритания да разхлаби още монетарната си политика.

В петък английската валута падна спрямо всички основни валути, след публикация на Telegraph, в която неназовани източници от Брюксел твърдят, че Лондон ще бъде изправен пред “бюрократичен кошмар” в разговорите с ЕС.

Сутринта на борсата в столицата паундът поевтиня с 0,2% до 1,3207 долара. В момента курсът на английската валута е паднал още до 1,3164 долара. За последната седмица тя изгуби 5 на сто от стойността си. Това е най-големият спад от 12 август насам, пише Bloomberg.

Шок на пазарите: Британският паунд удари 31-годишно дъно

Шок на пазарите: Британският паунд удари 31-годишно дъно

Великобритания гласува за излизане от ЕС

След британския референдум, паундът се срина до 31-годишното си дъно и достигна 1,2798 долара. От вота насам валутата все още остава с 11 на сто по-евтин спрямо щатския долар.

Някои анализатори дори очакват положението да се влоши и паундът да поевтинее още до 1,28 долара до края на тази година.

Централната банка на Англия потопи британския паунд

Централната банка на Англия потопи британския паунд

Институцията свали основната лихва на Острова на рекордно ниско ниво