Паундът се качи до двумесечен връх на фона на втория ден от изслушванията пред Върховният съд на Острова за аргументите по съдебното дело, свързано с това кой има право да предизвика излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Британската валута поскъпва за шести пореден ден спрямо долара, след като през ноември отчете първия си месечен ръст от април месец досега, пише Bloomberg.

С това стерлингът записа скок от 0.2 процента и поскъпна до 1.2758 долара към 11:11 лондонско време. По-рано паричната единица отчете ниво от 1.2775 долара - най-високото от 4 октомври.

Спрямо еврото британската валута поскъпна с 0.2 на сто до 84.40 пенса за евро. В понеделник пък курсът достигна 83.05 пенса, с което отбележи най-големи стойности от 22 юли.

Снимка 266777

Източник: Bloomberg

Правителството на Острова вече загуби едно дело във Висшия съд на Лондон, когато стана ясно, че британските депутати могат да гласуват преди стартирането на процесите по Brexit.

"Като се има предвид, че решението на Висшия съд от 3-ти ноември се оказа в полза на парламента, пазарът насочва поглед към Върховния съд, смятайки, че шансовете за победа на правителството са значително по-ниски", коментира старши валутния стратег в лондонската Rabobank International Джейн Фоли.

"Точно сега пазарът по-скоро смята, че "твърдият" Brexit може да се избегне", допълва експертът.