В хода на валутната търговия във сряда щатският долар продължава да укрепва спрямо еврото и йената, а леко спада по отношение на британската лира.

Общата валута към 10,00 ч. българско време днес се търгува срещу американската на ниво $1,1989 за евро в сравнение с $1,2014 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се увеличи в същото време до 109,42 йени за долара срещу 109,33 йени за долар при закриването на търговията във вторник.

Британската лира днес покачва курса си по отношение на американския долар с 0,7% - до $1, 3899 за един паунд.

Търсенето на долари, като едни от най-надеждните активи, остава високо на фона на продължаващата висока честота на заразените от COVID-19 в редица страни, включително Индия, пише Trading Economics.

Вчера министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в интервю за The Atlantic каза, че е вероятно лихвените проценти да се повишат, за да се предотврати прегряване на американската икономика, ако програмите за бюджетни разходи, предложени от администрацията на американския президент Джо Байдън се осъществят.

По-късно на мероприятие на The Wall Street Journal Йелън заяви, че не се опитва да прави прогнози относно политиката на Федералния резерв, нито да дава препоръки на регулатора.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), добави 0,04% в сряда, докато по-широкият индекс WSJ долар също се повишава с 0,04%.