Британският паунд може да напредне спрямо всички валути на 10-те най-развити държави през тази година, тъй като тъй като рискът от Brexit без сделка намалява, според Goldman Sachs Group.

Стерлингът се засилва в продължение на 5 поредни седмици, особено след тежкото поражение на плана за Brexit на Тереза Мей, за което се смята, че засилва перспективите за втори референдум, който може да доведе до оставането на Великобритания в Европейския съюз. Очаква се в понеделник премиерът да представи ново предложение пред парламента.

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Паундът е заплашен от "брутална разпродажба" без сделка за Brexit

Британската валута може да се срине с над 10%

"Можем да приемем развитието на ситуацията през последната седмица като знак за по-късен, по-мек Brexit или потенциално никакъв Brexit", заяви в интервю за Bloomberg Зак Пандл, съпредседател на глобалната валутна стратегия и развиващите се пазари в Goldman Sachs.

"Смятаме, че това ще бъде най-добре представящият се валутен курс от Г-10 тази година", предвижда Пандл, говорейки за британския паунд.

2019 година ще бъде силна за британския паунд

2019 година ще бъде силна за британския паунд

Паундът ще поскъпне с повече от 5% до края на годината, достигайки до 1.36 долара, което ще го превърне в третата най-добра валута от Г-10 в периода, според проучване на Bloomberg сред икономисти и стратези.

В същото време британската валута има най-намаляващата крива в цените на опциите си, измерена с тримесечно обръщане на риска, което предполага, че инвеститорите остават загрижени за потенциалните рискове за спад.

"Все още има голяма несигурност, но смятаме, че има много положителни рискове за паунда", казва Пандл.