Цената на златото в сряда сутринта остава стабилна на ниво около 1710 долара за тройунция, пазарите продължават да оценяват перспективите за повишаване на основните лихви от големите централни банки

Според данните от днешната търговия, към 9:45 часа българско време, цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $2,9 или с 0,17%, до $1707,10 за тройунция.

Скъпоценният жълт метал се търгува на спот пазара по 1 707,19 долара за една унция, информира Ройтерс

Цената на септемврийските фючърси на среброто в същото време спадна с 0,07% до 18,7 долара за унция.

Търговците са предпазливи преди срещата на Европейската централна банка в четвъртък. Пазарите очакват паричният регулатор на еврозоната да повиши основната лихва за първи път от 2011 година.

Следващата двудневна среща на Федералния резерв на САЩ ще се проведе идната седмица, като регулаторът планира да повиши основната лихва за четвърти пореден път. Според CME Group 67% от анализаторите прогнозират увеличение от 75 базисни пункта до 2,25-2,5%, докато 33% от анализаторите прогнозират увеличение от 100 базисни пункта до диапазона 2,5-2,75%.

Повишаването на лихвите от Фед традиционно подкрепя долара, което е негативно за търсенето на злато, което в този случай става по-малко достъпно при покупка в друга валута.

Световните централни банки са склонни да повишават лихвите на фона на висока инфлация, което увеличава страховете за възможна рецесия в света. Годишната инфлация в САЩ през юни се ускори до 9,1%, най-високата от ноември 1981 година.