За първи път в историята на криптовалутите, тяхната обща пазарна капитализация достигна рекордно високо ниво от 2,6 трилиона щатски долара. Това показват данните на CoinGecko, цитирани от сайта Beincrypo. Предишният рекорд беше отчетен на 12 май тази година. Тогава общата пазарна капитализация на криптовалутите достигна 2,55 трилиона долара.

Общата пазарна капитализация се е повишила с 233% от началото на тази година, когато е била около 780 милиарда долара. А преди това последният пик беше през януари 2018-а година, когато беше достигнат рекордният максимум от 830 милиарда долара.

Повечето криптовалути ще се провалят, но биткойнът може би ще е тук завинаги

Повечето криптовалути ще се провалят, но биткойнът може би ще е тук завинаги

Това смята основателят на фонда за криптовалути Galaxy Digital

Криптопазарът днес струва повече от Apple

Цялата пазарна капитализация на криптовалутите сега е по-голяма от тази на най-голямата компания в света - Apple. Според CompaniesMarketcap, компанията има пазарна капитализация от около 2,39 трилиона долара. Втора по големина е софтуерният гигант Microsoft с 2,28 трилиона долара.

Без изненада, биткойн е на върха на криптопазара с ръст от 2,7% днес, от 14% през изминалата седмица и от 32% през последния месец. Биткойнът се намира само на 3,4% разстояние от най-високата си стойност, достигната на 14 април - 64 800 долара, според CoinGecko. Към публикуването на статията един биткойн струва $62 350.

По отношение на пазарната капитализация, биткойнът сега струва около 1,18 трилиона долара, което е приблизително 45% от общата сума на всички криптовалути взети заедно.

Пазарната капитализация на криптовалутите надхвърли $2 трилиона

Пазарната капитализация на криптовалутите надхвърли $2 трилиона

На биткойните се пада 43,8% от нейния общ обем

Ако го сравним с най-печелившите компании в света, биткойнът е класиран на шесто място. Той е по-голям от Facebook с 915 милиарда долара, но все още е по-малък от Amazon с 1,7 трилиона долара.

Ethereum представлява 17% от целия пазар с капитализация от 458 милиарда долара. Тоест, е приблизително със същия размер като китайския гигант за електронна търговия Alibaba.

Алткойни за милиарди долари

Броят на алткойните с пазарна капитализация над 1 милиард долара е 108, според CoinGecko. Цели 20 са с над $10 милиарда, а 10 са с пазарна капитализация от над 30 милиарда долара. Binance Coin (BNB) е третата по големина криптовалута със 79 милиарда долара, а Tether е четвърта с около $70 милиарда.

Китай преотстъпи господство си в биткойн индустрията на САЩ

Китай преотстъпи господство си в биткойн индустрията на САЩ

Множеството мерки на Пекин срещу криптовалутите изгониха половината от миньорите на биткойн в света