САЩ вече са дестинация номер едно за биткойн миньори, като страната изпревари Китай за първи път. Това сочат данни от университета в Кеймбридж, цитирани от CNBC.

Към юли 35,4% от хешрейта на биткойн (мощността за обработка на биткойн мрежата) се намира в САЩ, според центъра за алтернативни финанси на Кеймбридж. Това представлява увеличение с 428% на годишна база през септември.

Като цяло Америка може да благодари на Китай за преотстъпеното господство в биткойн индустрията. Преди година Китай бе лидер на пазара по отношение на хешрейт, но множеството мерки на Пекин срещу криптовалутите "изключиха" половината от миньорите на биткойн в света за едно денонощие.

Копачите на биткойн започнаха масово да бягат от Китай и се насочиха към най-евтините енергийни източници на планетата в т. нар. "голяма минна миграция". Много от тях се озовават в Америка.

Щати като Тексас могат да се похвалят с едни от най-ниските цени на енергия в световен мащаб.

Китай забранява добива на биткойн в най-големия му световен източник

Китай забранява добива на биткойн в най-големия му световен източник

Във Вътрешна Монголия се "изкопават" повече койни, отколкото в САЩ, а вероятната причина за решението е дигиталният юан

Освен това, на някои места в САЩ, се разчита и възобновяеми източници на енергия. Щатът Вашингтон например е мека за минни ферми, разчитащи на хидроенергия. Ню Йорк произвежда повече енергия чрез водноелектрически централи от всеки друг източен щат. И в Тексас делът на възобновяемите енергийни източници нараства с течение на времето - 20% от енергията там идва от вятърни електроцентрали от 2019 г. насам.

Освен по-ниските разходи за електроенергия, Тексас привлича и със специалните си политики, насочени към криптоиндустрията, както и с предлагане на добра хостинг инфраструктура.

Щатът има може би най-нерегулираната електрическа мрежа в САЩ с ценообразуване в реално време, което позволява на клиентите да избират между доставчици на електроенергия, а политически лидери там са настроени про крипто.

Може да се каже, че неслучайно стига до върха. Това е резултат от дългогодишна подготовка на увеличаване капацитета си за хостинг инфраструктура.

Инвеститор: Биткойн ще постигне нови рекорди преди края на годината

Инвеститор: Биткойн ще постигне нови рекорди преди края на годината

Забраната в Китай не е сериозен удар върху криптовалутата, смята Джейсън Урбан

Казахстан като съперник

Не всички копачи обаче се насочват към американските земи. Казахстан е другата предпочитана дестинация за добив на биткойни (18,1% от всички крипто добиви са там). Въглищните мини осигуряват изобилни и евтини доставки на енергия, но и много въглеродни емисии.

Според някои минни експерти съседът на Китай Казахстан е само временна спирка преди същинската миграция на запад.

Вероятно популярността на Казахстан ще спадне и заради нововъведен от президента закон, който ще донесе допълнителни данъци за копачите на криптовалути от 2022 г.