Фючърсите на суровия петрол се покачиха в четвъртък сутринта, като изглежда пазарът е обнадежден от намесата на щатския президент Доналд Тръмп в петролната война между Русия и Саудитска Арабия. Подкрепа оказа и призивът на руския му колега Владимир Путин да бъде намерено решение за "предизвикателния" петролен пазар.

Фючърсите на Brent се покачиха с 5,9%, или $1,46, до $26,20 за барел. Американският еквивалент WTI поскъпна с 4,6%, или $0,94, до $21,25.

Вчера Тръмп заяви, че е провел разговори с лидерите на Русия и Саудитска Арабия и че вярва, че двете страни ще постигнат сделка скоро.Американският държавен глава посочи още, че ще проведе срещи с мениджъри от петролната индустрия, на които да обсъди възможности за подкрепа на индустрията.

Тръмп се намесва в петролната война между Русия и Саудитска Арабия

Тръмп се намесва в петролната война между Русия и Саудитска Арабия

Новината подкрепи цените на петрола, но за кратко

В сряда Путин заяви, че и петролните производители, и потребителите трябва да намерят общо решение.

Анализатори обаче предупреждават, че споразумение за намаляване на добива едва ли ще бъде постигнато скоро. През второто тримесечие пазарът се изправя пред излишък от 15 млн. барела денвно. През април търсенето по света ще намалее с 23% до 77,6 млн. барела дневно, според Rystad.

В сряда добивът в Саудитска Арабия бе повишен до рекордните над 12 млн. барела дневно - "ясен знак, че саудитците не са готови да отстъпят, въпреки че руснаците заявиха, че няма да увеличават добива заради излишъка на пазара", казват от ING.

Междувременно запасите в САЩ се покачиха с 13,8 млн. барела - най-голямото едноседмично повишение от 2016 г. насам.

Щатският шистов производител Whiting Petroleum Corp., някога най-големият производител в Северна Дакота, подаде документи за защита от кредиторите.