Президентът Доналд Тръмп съобщи, че САЩ ще се срещне със Саудитска Арабия и Русия в опит да стабилизира пазара на петрол, предава Bloomberg. Държавният глава на най-голямата икономика в света вече е провел разговори с президента на Русия Владимир Путин и с коронавания принц Мохамед бин Салман. "Ще се срещнат и всички ще се срещнем и ще видим какво можем да направим", обясни в типичния си стил Тръмп пред репортери в Белия дом. "Двете страни го обсъждат. И аз ще се присъединя в подходящо време, ако има нужда".

Ако срещата все пак стане факт, тя ще е първата между Рияд и Москва след срива на коалицията ОПЕК+ в началото на март. Оттогава двете страни се заканиха да наводнят пазара с милиони барели петрол в битка за пазарен дял. Засега нито една от двете страни не отстъпа, а Саудитска Арабия вече е заредила няколко супертанкера, които се насочват към Европа.

Новината подкрепи леко петрола, като сортът брент се покачи с 2,07% до $23,23, а американският еквивалент WTI поскъпна с 6,27% до $21,35. По-късно обаче фючърсите изтриха част от ръста и тази сутрин се търгуват срещу $22,71 и $20,47, съответно, записвайки загуба спрямо вчерашния ден.

Намесата на Тръмп идва на фона на закани за пагубен месец за петролния пазар. Рияд планира да увеличи добива до рекордните 12,3 млн. барела дневно, при 9,7 млн. през февруари. В същото време потреблението ще се срине с 15 млн. до 22 млн. дневно, след като коронавирусът спря икономическия живот.

Норвегия ще печели от петрол и при цени от $10 за брел

Най-големият петролен производител в Западна Европа печели и при цени от $10 за барел

Страната няма да намалява добива

Най-лошото тримесечие

Търсенето на петрол понесе тежък удар от мерките, които целят да забавят разпространяването на заразата. Каквото и да е възможно споразумение между САЩ, Канада, Русия и картела ОПЕК за намаляване на добива едва ли ще е достатъчно, за да подкрепи цените, казват анализатори на Goldman Sachs.

Петролът приключи вчера най-лошото си тримесечие в историята, като брент загуби 64,91 процента от стойността си.

Тръмп предупреди, че войната ще погуби петролната индустрия. В същото време обаче той се зарадва, че цените на бензина са ниски, наричайки ги "най-голямото данъчно облекчение, което сме правили". И допълни, че ниските цени ще подпомогнат и авиолиниите.

Под наем

Междувременно щатският Департамент по енергетика съобщи, че обмисля да даде под наем физическо пространство в резервите на страната на производителите, които да складират излишните барели. Департаментът все още не е взел окончателно решение, а информацията идва от три източника на Bloomberg.

Анализатори предупреждават през последните дни, че мястото за съхранение скоро може да привърши, което да понижи още цената на петрола - дори и да я направи отрицателна.

Може ли цените на петрола да станат отрицателни? Един анализатор смята така

Може ли цените на петрола да станат отрицателни? Един анализатор смята така

Ако ситуацията се запази, черното злато може да поевтинее още

Междувременно операторите на нефтопроводите в САЩ започнаха да искат от производителите да намалят добива, тъй като капацитетът започва да се запълва.Щатският петролен резерв, създаден след арабското петролно ембарго през 70-те години на миналия век, има максимален капацитет от 713,5 млн. барела, като в момента в него има 635 млн. барела.

Администрацията поиска от Конгреса $3 млрд., с които да купи до 77 млн. барела петрол, с което да подкрепи индустрията. Демократите обаче блокираха искането.

В Канада петролът падна до почти 5 долара за барел

В Канада петролът падна до почти 5 долара за барел

Производителите в страната вече се борят за оцеляване