Текущата цена на петрола е непосилна за всички шистови производители в САЩ, които не са хеджирали, но още по-северно от страната стойностите на суровината достигат негативни рекорди. В Канада, която е сред засегнатите страни от пандемията от коронавирус, което, от своя страна, срина търсенето, барел петрол от сорта WSC се търгува на цена под 10 долара за барел, предаде Oilprice.

Тази стойност е по-ниска дори и от 2014 г. и може да се превърне в изключително сериозно предизвикателство за изгубилия конкурентоспособност отрасъл в страната. И докато производителите вече настояват за правителствени помощи, енвиронменталистите са против подпомагането на отрасъл, който се разглежда като вреден за околната среда.

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Вчера беше заличена капитализация за милиарди долари на компаниите от сектора

Все пак щата Алберта реши да отпусне нисколихвени кредити за участниците в отрасъла, а централните власти също обещаха да предприемат действия, въпреки че "зелените" в страната написаха писмо до премиера, в което се твърди, че отпускането на милиарди долари на фалиращите петролни и газови компании няма да помогне на работниците, а само ще удължи зависимостта от изкопаемите горива.

Без тази помощ не е ясно как те могат да оцелеят, като се има предвид, че в края на миналата седмица те продаваха WSC при цени от 6,45 долара за барел (9,08 канадски долара). Това е около шест пъти по-ниска стойност спрямо февруари и почти пет пъти по-ниска в сравнение с януари.

7 трилиона долара: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

7 трилиона долара: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

Идеята на Демократичната партия ще увеличи безработицата и енергийната зависимост на страната

Не е изненадващо, че в тази среда много местни бизнеси свиха още повече оперативните си разходи, включително чрез освобождаване на служители и понижаване на заплатите, а плановете за инвестиции вече са заличени. "Очаквам да видя свиване навсякъде. Вече играем за оцеляване", каза главният изпълнителен директор на Athabasca Oil Роб Броен още преди две седмици. "Тъй като цените не зависят от нас, ние сме изцяло зависими от драматичните флуктуации на петрола и днес виждаме преките негативни аспекти от тях върху икономиката на Канада", каза директорът Канадската асоциация на петролните производители Тим Макмилън.