Забраната на копаенето за шистов петрол и газ, предложена от представителите на Демократическата партия и потенциални кандидати за президент Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, ще понижи брутния вътрешен продукт на страната със 7,1 трлн. долара в рамките на следващото десетилетие според нов анализ на American Petroleum Institute, предаде Oilprice.

Ако планът на социалистите ще доведе и до други негативи за икономиката на страната. От една страна, федералното правителство ще спре лизинга на петролни и газови находища, което ще понижи драстично броя на заетите в сектора и ще увеличи зависимостта на САЩ от вноса на енергийни ресурси.

Енергийният министър на САЩ: "Златният век" на шистовия петрол не е приключил

Енергийният министър на САЩ: "Златният век" на шистовия петрол не е приключил

Сутринта Brent се търгува по $66,25, а WTI - по $60,98 за барел

Според Демократите обаче тези извънредни мерки са необходими, за да се адресира "климатичната криза" и за да се премине към по-зелена енергия. Те обещават да осигурят средства за обучаването на заетите в сектора на нови умения.

Трудно може да се допусне, че те биха могли да изберат по-неподходящо за време за разпространяване на тази идея. Шистовият сектор в страната и в момента е изключително тежко положение, след като банките повишиха кредитния профил на компаниите, което, в комбинация със свиващите се печалби заради понижаващата цена на суровините на международните пазари, доведе до задушаване на целия сектор.

Броят на фалитите на шистовите компании в САЩ нараснаха с 50% на годишна основа

Броят на фалитите на шистовите компании в САЩ нараснаха с 50% на годишна основа

Заради регулациите и дефицита на инфраструктура от това се оказа засегната и Канада

Същевременно именно шистовият петрол през последните десетина години позволи на САЩ да увеличи енергийната си независимост от ОПЕК, а сериозните инвестиции в отрасъла доведоха до спад на цените за крайните потребители.