Цените на петрола обърнаха посоката си рано в петък, след като повишаващия се добив в САЩ и намаляващо търсене в Китай натежаха на пазарите. Тази сутрин фючърсите на Brent се търгуваха за около 77,06 долара за барел, изтривайки 26 цента или 0,3% от цената си. Американският еталон WTI поевтиня с 18 цента или 0,3%, до 65,77 долара за барел.

През май вноса на петрол в Китай намаля след рекордния предходен месец, показаха митническите данни. През петия месец те са били по 9,2 милиона барела дневно, докато месец по-рано вносът се равнява на 9,6 милиона барела дневно.

На цената натежа още и повишеният добив от САЩ, който през миналата седмица е достигнал рекордните 10,8 милиона паунда. Това поставя САЩ съвсем близо до първата позиция по добив на петрол - на едва 200 хил. барела от Русия.

За последните две години производството се увеличи с 28% - или средно с по 2,3 процента на месец от средата на 2016 година. Заради това WTI се предлага с невиждана от 2015 г. разлика спрямо цената на сорта Brent - 11 долара.

И все пак, въпреки лекия спад в петък, Brent остава с над 15% над нивата си от началото на годината. Пазарите се притесняват от проблемите във Венецуела и Иран.