Петролът се покачи след двудневен спад, а инвеститорите се опитват да определят дали намаляването на добива, обсъждано от най-големите производители в света, ще бъде достатъчно, за да компенсира намаленото търсене, пише Bloomberg.

Фючърсите на американския сорт WTI се покачиха с 6% до над $25 за барел, след като загубиха една шеста от стойността си през предходните две сесии. Договорите за доставки на сорта Brent през юни записаха ръст от 3,3% до $32,91 за барел, след като паднаха с общо 7% през първите два дни на седмицата.

Саудитска Арабия и Русия подготвят споразумение, което трябва да намали добива с около 10 млн. барела дневно. ОПЕК изчислява, че през това тримесечие търсенето ще намалее с 11,9 млн. барела.

Делегатите на картела казват, че САЩ също ще трябва да се включат по някакъв начин в споразумението. Възможно е обновената прогноза за намаляване на добива с над 1 млн. барела дневно през 2020 г., публикувана от Energy Information Administration, да бъде достатъчна. Очаква се до декември в САЩ да се изпомпват 11,76 млн. барела дневно, а предходната прогноза бе за 12,99 млн.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че е говорил с Рияд и Москва и очаква преговорите да дадат резултат. Консултантската компания FGE обаче е по-малко оптимистична и смята, че има голям риск сделка да няма.

Срещата на ОПЕК+ ще бъде проведена в четвъртък следобяд, а ден по-късно ще има и среща на енергийните министри от G20.

Ако не бъде постигната сделка, ситуацията ще стане тежка и за производителите в САЩ, не само за Русия и Саудитска Арабия, които губят приходи в бюджета. Почти 40% от производителите в САЩ са изправени пред фалит, ако петролът остане на нива около $30, според изследване на Federal Reserve Bank of Kansas City.

Междувременно се очаква днес да станат ясни запасите в САЩ, а прогнозите са за рекорден ръст, демонстрирайки излишъка от черното злато.