Американските индекси са при, или близо до исторически най-високите си нива. Това обаче, не означава, че няма добри инвестиционни възможности на пазара в момента. Сега ще погледнем към 5-те най-добри акции с голяма капитализация, в които да инвестирате през 2024 г., според изданието Insider Monkey.

Фондовият пазар от 2024 г. се ръководи от същите тенденции, които приковаха инвеститорите към екраните през 2023 г. Основните теми на пазара в момента са изкуственият интелект и намаляването на лихвените проценти, като последната седмица на февруари предоставя на инвеститорите ключови данни и новини и на двата фронта.

Преди да стигнем до имената, важно е да видим как големите компании се справят тези дни. Тези акции обикновено са огромни, зрели и утвърдени компании, които имат силни пазарни позиции заедно с утешителни баланси. Подобно на други акции, тяхното представяне също е обвързано с фондовия пазар и акциите с голяма капитализация обикновено привличат инвеститори по време на икономически спадове или нестабилни условия, тъй като предлагат комфорт със способността си да хеджират срещу големи загуби.

Гмуркайки се по-дълбоко в акциите с голяма капитализация, те могат да бъдат разделени или по техните индустрии, или по техните основи за по-нататъшна фина настройка на очакванията за ефективност. Акциите с голяма капитализация в стабилни сектори като защитните компании за потребителите - тютюневия гигант Philip Morris International Inc. (NYSE: PM) или гиганта за потребителски стоки Unilever PLC (NYSE: UL) са значителни предприятия, чието глобално представяне на марките позволява на инвеститорите да си починат в комфорт, знаейки, че дори ако акциите и приходите се понижат по време на рецесия, и двете ще се подобрят, когато икономическите ветрове ще станат по-благоприятни.

От друга страна, акциите с голяма капитализация, принадлежащи към сектори с висок риск като биотехнологиите, са значително уязвими от пазарни капризи, както и от всякакъв полъх, който инвеститорите могат да получат за потенциални проблеми. Например, помислете за биотехнологичните акции с голяма капитализация Moderna, Inc. (NASDAQ: MRNA) и BioNTech SE (NASDAQ: BNTX). Тези две акции са популярни имена поради тяхната коронавирусна ваксина, но въпреки че са многомилиардни фирми, акциите показаха доста лошо представяне, ако вземем предвид представянето им през последните няколко години.

Microsoft пак стана най-ценната компания в света, но не задълго

Microsoft пак стана най-ценната компания в света, но не задълго

Технологичният гигант достигна оценка от $2,903 трилиона

Всъщност рисковият характер на тези индустрии с акции с голяма капитализация означава, че инвеститорите трябва постоянно да внимават за всякакви насрещни ветрове, които биха могли да повлияят на ефективността на бизнеса. За Moderna това дойде под формата на доклад през февруари 2024 г., че нейната ваксина срещу респираторен вирус е показала намалена ефикасност. Акциите се сринаха със 7% в този ден и като цяло са намалели с 22% до момента, което доказва, че това, че една акция е с голяма капитализация, не означава, че винаги ще остане стабилна. По същия начин акциите на BioNTech се понижиха с близо 15% по време на последния отчет за печалбите, в който фирмата подчерта, че ще се върне към растеж през 2025 г., след като увеличи мащаба на онкологичните продукти, за да смекчи ефекта от достигането на дъното на своя пазар на ваксини срещу COVID.

И така, след като някои двигатели на производителността на акциите с голяма капитализация са премахнати, нека се съсредоточим върху новините преди кратък пример за ценните акции. В края на февруари 2024 г. големите акции на изкуствения интелект Synopsys, Inc. (NASDAQ: SNPS) надминаха прогнозите на анализаторите за приходите и печалбите за второто тримесечие, тъй като споделиха, че растежът на нейните полупроводникови дизайнерски продукти и решения за AI чипове трябва да помогне за голяма второ тримесечие.

Фокусирайки се върху Фед, протоколите от заседанието на централната банка през януари показват, че участниците продължават да се притесняват от намаляване на лихвените проценти твърде скоро. Това е естествено, тъй като скорошните отпечатъци на инфлацията на производителите остават упорито високи, а за акциите с голяма капитализация това може да е добра новина.

Това е така, защото при трудни икономически условия акциите на растеж, като тези, характеризиращи се с високи съотношения цена/печалба (P/E), обикновено падат. От друга страна, ценните акции са склонни да задържат позициите си, тъй като инвеститорите са определили разумно пазарната цена на акциите си в сравнение с фундаменти като EPS.

Имайки предвид тези подробности, нека да разгледаме някои от най-добрите акции с голяма капитализация за закупуване.

Ето и кои са петте най-добри такива, като се вземе предвид и интереса към тях на хедж фондовете, според изданието Insider Monkey:

Снимка 508735

Източник: iStock

5. Merck & Co., Inc. (NYSE: MRK)

Брой хедж фондове с инвестиции в компанията през четвъртото тримесечие на 2023 г.: 98

Последно съотношение P/E: 914.14

Merck & Co., Inc. (NYSE: MRK) е диверсифицирана, вековна американска здравна компания. Фирмата преминава през важен период напоследък, като нейното лекарство Keytruda за рак на матката осигурява приоритетен преглед от FDA през февруари 2024 г.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. 98 от 933 хедж фонда, част от базата данни на Insider Monkey, бяха акционери на Merck & Co., Inc. (NYSE: MRK). Fisher Asset Management на Кен Фишър беше най-големият инвеститор във фирмата, тъй като притежаваше акции на стойност 1,4 милиарда долара.

4. Oracle Corporation (NYSE:ORCL)

Брой хедж фондове с инвестиции в компанията през четвъртото тримесечие на 2023 г.: 100

Последно съотношение P/E: 30.34

Oracle Corporation е една от най-големите компании в света, когато става дума за планиране на корпоративните ресурси. Това също го прави ключов играч в индустрията на изкуствения интелект поради потенциала на технологията за подобряване на вземането на корпоративни решения. Акциите са средно оценени "Купува", а средната целева цена на акциите на анализаторите е $126,69.

До края на четвъртото тримесечие на миналата година 100 от 933 хедж фонда, проследявани от Insider Monkey, са купили акциите на Oracle. Най-големият акционер в Oracle Corporation е First Eagle Investment Management, благодарение на инвестицията си от $1,9 милиарда.

3. JPMorgan Chase & Co. (NYSE: JPM)

Брой хедж фондове с инвестиции в компанията през четвъртото тримесечие на 2023 г.: 103

Последно съотношение P/E: 11.22

JPMorgan Chase & Co. е американският банков гигант със седалище в Ню Йорк. На фона на бурния сезон на печалбите от ИИ и стабилния икономически растеж в САЩ, неговият анализатор Марко Коланович предизвика недоволство в индустрията през февруари 2024 г., като подчерта рисковете от стагфлация в САЩ.

Insider Monkey прегледа 933 холдинга на хедж фондове за декемврийското тримесечие на 2023 г., за да намери 103 акционери на JPMorgan Chase & Co. Fisher Asset Management на Кен Фишър притежаваше най-големия дял, който беше на стойност 2 милиарда долара.

Невероятните живот и кариера на съоснователя на Oracle Лари Елисън

Невероятните живот и кариера на съоснователя на Oracle Лари Елисън

Той става милиардер на 49 години

2. UnitedHealth Group Incorporated (NYSE:UNH)

Брой хедж фондове с инвестиции в компанията през четвъртото тримесечие на 2023 г.: 113

Последно съотношение P/E: 21.90

UnitedHealth Group Incorporated е една от най-големите компании за управление на здравни ползи в САЩ. Тя е една от най-силно оценените акции в този списък, като акциите се оценяват средно като "Силна покупка". Средната целева цена на акциите на анализаторите е $599,98.

Общо 113 хедж фонда са купили акции на компанията. Най-големият инвеститор в UnitedHealth Group Incorporated е GQG Partners на Раджив Джейн, който притежава акции на стойност 1,8 милиарда долара.

1. Berkshire Hathaway Inc. (NYSE:BRK-B)

Брой хедж фондове с инвестиции в компанията през четвъртото тримесечие на 2023 г.: 117

Последно съотношение P/E: 11.75

Berkshire Hathaway Inc. е инвестиционен холдингов конгломерат, ръководен от Уорън Бъфет. Известен е със своите ценни позиции, заемани в разнообразен набор от компании, принадлежащи към застраховането, банкирането, технологиите, енергетиката и други големи индустрии.

117 от 933 хедж фонда, които са част от базата данни на Insider Monkey за четвъртото тримесечие на 2023 г., са били акционери на Berkshire Hathaway Inc. Фондацията Bill & Melinda Gates Foundation Trust на Майкъл Ларсън притежава най-големия дял, който е на стойност 7,1 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.