Лари Елисън е съосновател на Oracle и определено е един от най-интересните хора в света на технологиите. Той е и един от най-богатите хора в света с богатство от 122 милиарда долара. През какъв път минава успеха на Елисън?

Той е роден в Бронкс на 17 август 1944 г. Изпратен е в Чикаго, за да живее с леля и чичо си - Лилиан и Луис Елисън. Според Vanity Fair, Луис е руски имигрант, който приема името Елисън, заради мястото през което влиза в САЩ: остров Елис.

Лари Елисън започва да учи в университета на Илинойс, но прекъсва. По-късно опитва отново в Чикагския университет, но отново отпадна само след един семестър.

Кариера

През 1966 г., когато е 22-годишен Елисън се мести в Бъркли, Калифорния, където технологичната индустрия вече се развива.

По това време той работи в компании като Wells Fargo и Amdahl, където придобива ценни умения.

Повратният момент настъпва, когато Елисън постъпва на работа в компанията Ampex, която има договор за изграждане на база данни за ЦРУ с кодово име "Oracle".

През 1977 г. Елисън и партньорите му Боб Майнър и Ед Оутс основават нова компания Software Development Laboratories. Компанията стартира с едва 2000 долара финансиране, 1200 от тях идват от джоба на Елисън. През 1979 г. компанията се преименува на Relational Software. През 1982 г. официално става Oracle Systems Corp., след като излиза водещият й продукт.

Лари Елисън за първи път влезе в клуба на милиардерите, чието състояние надхвърля $100 милиарда

Лари Елисън за първи път влезе в клуба на милиардерите, чието състояние надхвърля $100 милиарда

Той остава шестият най-богат човек на планетата

Oracle е един от двигателите на индустрията и се разраства с бързи темпове. През 1986 г. компанията прави първично публично предлагане, отчитайки приходи от 55 милиона долара.

През 1990 г. Oracle трябва да уволни 10% от работната си сила, или около 400 души. Елисън по-късно описа този ход като "невероятна бизнес грешка".

Oracle се оказва близо до фалит. В същото време конкуренти като Sybase "изяждат" пазарния дял на Oracle.

Нужни са няколко години (до 1992 г.) докато Oracle успее да коригира грешките си и да наеме нови служители. Появява се и популярната версия на Oracle Database - Oracle7.

Настъпват добри дни за Oracle. Елисън е основен акционер в компанията и милионите му продължават да се трупат. Той започва да се отдава на някои свои скъпи хобита като състезания с яхти.

Когато Стив Джобс се връща в Apple като главен изпълнителен директор през 1997 г., той кани Елисън в борда. Елисън обаче остава само известно време и се оттегля.

По-късно - през 2004 г. Oracle придобива доставчика на HR софтуер PeopleSoft за 10,3 милиарда долара. През 2010 г. Oracle купи и компанията Sun Microsystems, която стартира приблизително по същото време като Oracle - през 1982 г. Това даде на Oracle много ключово предимство - контрол над популярната база данни MySQL.

През 2014 г. Елисън официално се оттегли като главен изпълнителен директор на Oracle, предавайки поста на Хърд и Кац. Елисън остава председател на компанията и главен технологичен директор. След смъртта на Хърд през 2019 г., Кац остава сам на поста.

Елисън не милиардер преди да стане на 49-години. Сега той има богатство на стойност от приблизително 122 милиарда долара, според Forbes, след като натрупа 50 милиарда долара печалби благодарение на акциите на Oracle и Tesla. Това го прави седмият най-богат човек в света.

Елисън е инвестирал е в производителя на образователни платформи Leapfrog Enterprises. През декември 2018 г. Елисън се присъедини към борда на директорите на Tesla и е основен инвеститор.

Елисън не пести и харчил охолно през годините. През 2012 г. той купува 98% от земята на хавайския остров Ланай.

Елисън основа стартира компания, наречена Sensei през 2016 г., която се занимава с хидропонно земеделие и притежава уелнес център на остров Ланай.

Той купува и хавайската авиокомпания Island Air през 2014 г., но продава контролния дял две години по-късно, след като компанията започва да се затруднява във финансово отношение..

Елисън притежава и имение в Малибу, къщи в Уудсайд, Калифорния, и ранчо в Калифорния.

Богаташът също е и филантроп. През 2010 г. обещава да дари 95% от богатството си, преди да си отиде от този свят, а през май 2016 г. Елисън дарява 200 милиона долара на център за лечение в Калифорния.

Милиардерът Лари Елисън си купи имение в Палм Бийч за $80 милиона

Милиардерът Лари Елисън си купи имение в Палм Бийч за $80 милиона

То се намира на третия по големина парцел на брега на океана в окръг Палм Бийч

Семейство

Елисън има две деца. Дъщеря му Меган е номиниран за Оскар филмов продуцент и основател на Annapurna Pictures. Компанията е продуцирала филми като "Zero Dark Thirty" и "American Hustle".

Синът му Дейвид също е във филмовия бизнес. Неговата компания Skydance Media е продуцирала филми като "The Terminator", "Mission: Impossible".

Елисън е един от малкото технологични лидери, които имат приятелски отношения с бившия президент Доналд Тръмп. Той заявява публично, че подкрепя Тръмп и беше домакин на набиране на средства за Тръмп през февруари, въпреки че не присъства. Набирането на средства предизвика недоволство сред служителите на компанията.