Съоснователят на Oracle милиардерът Лари Елисън влезе в клуба на милиардерите, чието състояние надхвърля 100 милиарда долара за първи път, след като акциите на неговата софтуерна компания поскъпнаха тази седмица, предава Forbes.

Той е шестият най-богат човек на планетата, точно след главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг. Според класацията на Forbes на първо място е Джеф Безос, а след него Илон Мъск, Бернар Арно, Бил Гейтс.

Малко преди края на вчерашната борсова сесия акциите на неговата компания Oracle отчетоха ръст от 1,8%, което добави 1,8 млрд. долара към състоянието на Елисън и допринесе за това да премине психологическата граница от 100 млрд. долара. В края на търговската сесия обаче отчетоха лек спад и така в края на вчерашния ден Елисън разполага с 99.8 млрд. долара.

Лари Елисън е председател и главен технологичен директор на софтуерния гигант Oracle. Милиардерът беше и главен изпълнителен директор на Oracle в продължение на 37 години, преди да се оттегли от поста през 2014 г. По-голямата част от състоянието му идва от дела му във фирмата - той притежава около 35% от компанията. Наскоро писа до служителите си, че се мести да живее на остров на Хаваите.

Акциите на Oracle скочиха с около 10% през последните две седмици, което допринесе за набъбването на богатството на Елисън. Инвеститорите са все по-оптимистични за бизнеса с облачни услуги на Oracle в облак, възприемайки го като конкурент на утвърдени вече бизнеси като тези на Google, Amazon и Microsoft.

Освен Елисън, има още трима, които са на прага да влязат в клуба на тези, които притежават богатство на стойност от над 100 милиарда долара.

Инвеститорът Уорън Бъфет, известен като Оракулът от Омаха, е седмият най-богат човек на планетата с нетна стойност на богатството от 99,6 милиарда долара, според Forbes. Той преминава границата от 100 млрд. долара през март 2021 г., но акциите на Berkshire Hathaway паднаха наскоро. След него в класацията се нареждат съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, които притежават състояния от съответно 97,8 млрд. 94,8 млрд. долара.

Мъск беше най-новият член на клуба на милиардерите, чието състояние надхвърля на стойност 100 млрд. долара.