Инвеститорите, които са специализирали в изкупуването на лош дълг с отстъпка, се събират в Атина, за да разберат има ли стойност в развалините, оставени от една от най-тежките икономически кризи в историята, пише Bloomberg.

Тези, които ще посетят годишната конференция в Гърция за лоши кредити в петък, могат да очакват топло посрещане, защото са имат огромно значение в плана на гръцкото правителство да съживи банковата система, която остава пълна с лоши кредити, които спират развитието ѝ и оставят компаниите без нужния им свеж капитал.

Въпреки че икономиката на страната се запътва към трета година на растеж, кредитите, предоставени от банките на частни компании, намаляват. През ноември те са с 1,4 процента по-малко на годишна база.

Гърция може да спаси банките си от €42 милиарда лоши кредити

Гърция може да спаси банките си от €42 милиарда лоши кредити

Европа изглежда е положително настроена към идеята

"Малки и средни бизнеси с отлично ноу-хау и солидни планове с около €30 милиона приходи или по-малко имат остра нужда от финансиране", казва Петрос Дукас, председател на Capital Partners и бивш зам.-министър на финансите.Една от най-големите пречки пред банките е наследството от дълговата криза, която накара страната да търси спасение от международните кредитори.

Кредитополучателите не могат да посрещнат плащания по почти половината дълг. С други думи, има €88,6 милиарда лоши кредити, които натежават над баланса на банките - или около половината от брутния вътрешен продукт на страната.

Банките вече работят по проблема и през 2018 г. са продали лоши кредити за €12,5 милиарда на инвеститори, според доклад на Evercore. Но Атина смята, че това не е достатъчно.

Едно от предложенията, което в момента се обсъжда, е въвеждането на италианския модел, при който лошите кредити ще бъдат прехвърлени в специални компании, които да продават облигации на инвеститорите. Този план включва държавна гаранция. Но все още не е ясно дали международните инвеститори ще харесат варианта.

И именно затова представителите на централната банка и на частните институции внимателно ще следят за настроенията сред инвеститорите на днешната конференция.

Светът ще си плати за това, че не изплаща дълга си

Светът ще си плати за това, че не изплаща дълга си

Кои са възможните опции?