Днес всички водещи борсови индекси в САЩ, с изключение на технологичния Nasdaq, са на зелено, след като стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е удължил действието на помощите за безработица по закона CARES, като основната разлика е, че сумата им е понижена.

При S&P 500 растежът достигна почти 0,3%, като индексът в пиковия си момент през деня се покачи до 3381,5 пункта, което е само с 12 пункта под исторически най-високата му стойност от 3393,52 пункта, постигната на 12 февруари тази година.

Nasdaq е с 0,39% надолу за деня, въпреки че технологичният индекс се изстреля по време на затварянето на икономиката, воден от компании като Microsoft, Facebook, Amazon, Netflix и Google, което му позволи да подобри предишния си рекорд и в момента да е на най-високата си стойност в историята.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

При Dow Jones покачването е от 1,3% до 27791,44 пункта в рамките на деня, което все пак го оставя на 6% под пиковата му стойност. Съставният индекс на Нюйоркската фондова борса е с ръст от 0,61% за деня.

Така за пореден път борсите показаха колко зависими са от позитивните новини - независимо колко значими са те. Феноменът се нарича "хоупинг", което е комбинация от английските думи "допинг" и "надежда". Същото представяне беше показано от фондовите пазари и в следствие на позитивните новини за ваксините, както и при последователните пакети от финансови стимули от Федералния резерв.

В случая обаче трейдърите, изглежда, пропускат значими геополитически събития, например обтягането на отношенията между САЩ и Китай, което заплашва да доведе и до срив на постъпленията на американските компании. Така борсите изглеждат напълно развързани от действителността - феномен, който все повече се задълбочава и обещава да се превърне в основа за следващия голям крах.

Новият вечен балон: Защо Wall Street вече не може да бъде оставен да фалира?

Новият вечен балон: Защо Wall Street вече не може да бъде оставен да фалира?

Съотношението на ценните книги към брутния вътрешен продукт на САЩ удари рекордната стойност от 620%