Южна Корея предупреди за признаци на балонизиране на местния фондов пазар, който е най-добре представящия се в света от началото на годината, предаде Yahoo Finance. Причината за рекордния ръст в инвестициите на дребно са лесните пари за инвеститорите и изстрелването на свободното им време в хода на пандемията.

"Вярно е, че в настоящата ситуация се наблюдават симптоми за балонизиране на фондовия пазар, заради прекомерната ликвидност", каза Ким Санг-Джо, главният секретар по финансовите политики на страната по време на парламентарно изслушване. "Индивидуалните инвеститори, които нямат необходимите инвестиционни познания, могат да понесат сериозни загуби в бъдеще."

Неговият коментар идва в резултат на констатацията от страната на политика от управляващата партия Хонг Сунгкук относно скорошното представяне на привилегированите акции на Ssangyong Cement Industrial Co., които се изстреляха със 137% само през октомври, след което компанията обяви, че ще слезе от борсата чрез обратно изкупуване на ценните си книги, което трябва да приключи днес. Търговията с обикновени акции на компанията беше спряна от сряда, а индивидуалните ѝ привилегировани акции също спряха да се търгуват.

Фондовата борса или златото и среброто запазват стойността си по-добре?

Фондовата борса или златото и среброто запазват стойността си по-добре?

Турците се насочват към златото

Индексът Kospi, който е референтният показател за размера на собствения капитал на местните компании, се е повиши с 13% тази година, нараствайки с над 70% от дъното си през март, след като корейските дребни инвеститори изляха рекордни суми на фондовия пазар, възлизащи на почти 2 трлн. долара.

Днес милиениълите, формират 65% от общата дневна стойност на търговията в Kospi, показват склонност към рискови сделки, включително с ценните книги на малки компании (с капитализация до 300 млн. долара) и предпочитани акции, които обикновено плащат по-високи дивиденти от обикновените акции, но за разлика от последните не дават право на глас в общите събрания на компаниите.

Затова не е учудващо, че цените на предпочитаните акции се покачиха с почти 1300% от началото на годината.

Това не е първият път, в който служителите предупреждават за негативните ефекти от спекулативната търговия. Корейската борса предупреди още през юни за рисковите високи печалби от микрокомпаниите на борсата, имащи пазарна стойност до 50 млн. долара.

Токийската фондова борса спря заради най-тежкия технологичен проблем в историята си

Токийската фондова борса спря заради най-тежкия технологичен проблем в историята си

Индексът Nikkei все пак нарасна с 0,4% през нощта

Хонг, който е бивш главен изпълнителен директор на брокерската компания Mirae Asset Daewoo Co., изтъкна, че дребните и неопитни инвеститори могат да се окажат използвани от спекулатори, които искат да манипулират цените на предпочитаните акции.

"В Корея има много предпочитани акции, които са изключително скъпи в сравнение с обикновените акции - в някои случаи те се търгуват при 50 пъти по-висока стойност", каза той. "Дребните инвеститори, които се присъединиха към фондовия пазар тази година, изглежда имат много малко финансови познания. Ако лихвените проценти останат ниски както сега, този вид нерационално ценообразуване може да изкриви целия фондов пазар."