Заради най-тежкия технологичен срив в историята си, вчера Токийската фондова борса спря търговията с акции за целия ден, предаде Reuters. Проблемът на третото най-голямо тържище в света настъпва почти точно след като новият премиер на Йошихиде Суга направи дигитализацията на страната водещ приоритет на управлението си, а Токио се зарече, че иска да изпревари Хонконг като финансов хъб в Азия.

Засега се работи по версията, че трейдинг платформата Arrowhead е изпитала хардуерен проблем, а от борсата изтъкват, че няма данни за неоторизиран достъп до платформата. Все пак те признават, че това е най-тежкият проблем от 1999 г., когато Токийската фондова борса стана напълно електронна. Самата Arrowhead беше въведена в търговията преди десетилетие.

И водата вече ще може да се търгува на борсата

И водата вече ще може да се търгува на борсата

Фючърсите ще отразяват трансакциите на пазара в щата Калифорния

Преди тя да бъде имплементирана обаче сривовете в дигиталната търговия на тържището бяха често срещан проблем. А днес рухването на борсата идва в много лош момент - точно когато трейдърите искаха да се възползват от динамиките на акциите след кандидат-президентския дебат в САЩ.

Много от тях се надяваха да откупят обратно акциите си или да увеличат покупките на други, след като индексите на Wall Street поскъпнаха след нощта на дебата.

Но сривът на Токисйакта фондова борса доведе до спад в малките регионални тържища в Нагоя, Фукуока и Сапоро, тъй като те използват същата система. Единственият фондов пазар в Япония остана борсата в Осака.

Все пак фючърсите на Nikkei се покачиха с 0,4% в четвъртък, след като американските ценни книжа също поскъпнаха.

Кибеатаките срещу новозеландската фондова борса продължават четвърти пореден ден

Кибеатаките срещу новозеландската фондова борса продължават четвърти пореден ден

Днес тържището успя да работи нормално само за три часа