Петък се превърна в четвъртия пореден ден, през който търговията на новозеландската фондова борса беше прекратена заради кибератаки, предаде CNN. Доколкото е известно, ударите се извършват от извън територията на страната.

Днес тържището започна работа в 13 часа местно време, което е с три часа по-късно от обичайното, след като отново беше подложено на DDoS атака. То работеше само три часа, след което в 16 часа отново преустанови дейност за кратко, след като ударите оказаха въздействие върху дълговете, акциите и дериватите.

"Тъй като този феномен продължава, новозеландската фондова борса няма да предоставя допълнителна информация за природата на атаките или контрамерките", каза главният изпълнителен директор на компанията, която я управлява, Марк Питърсън. "Това е въпрос на свързаност с мрежата, не на данните в борсата или проблем с интегритета на комуникациите."

Третата най-голяма криптоборса в Корея беше конфискувана от полицията заради фалшиви транзакции

Третата най-голяма криптоборса в Корея беше конфискувана от полицията заради фалшиви транзакции

Почти 100% от извършените обеми са били манипулирани от ръководството на тържището, посочват властите

Сред листнатите на борсата компании са Fonterra Cooperative, която произвежда над 2 млрд. литра мляко годишно и е най-големият износител на млечни продукти в света. Приблизително 40% от акциите на местните компании са собственост на чуждестранни атаки.

DDoS атаките целят да претоварят сървърите с твърде голям трафик, насочен към един сайт. Сред големите компании, пострадали от такива, са Twitter и Netflix през 2016 г. Засега не е ясно защо хакерите атакуват новозеландската фондова борса.