Опитът да останем незасегнати от печатната преса на правителството е постоянен стрес за хората днес. Вече няма централни банкери, привърженици на стабилните пари, камо ли такива политици - централните банки обърнаха с главата надолу идеята за стабилността на парите, за да опитат да "стимулират" икономиките, чрез което създадоха зомби бизнеси, докато снижиха лихвите за правителствата, пише Дъг Френч.

В САЩ, за да се спасят от това, индивидите се насочиха към фондовия пазар. Всъщност мнозина отдават изстрелването на борсите на армията млади хора, търгуващи чрез приложения. "Онлайн брокерите са изправени пред изстрелване на новосъздадените профили от хора, които имат малък или никакъв опит в търговията", пише Мат Кранц от Business Daily.

Но не само младите поглеждат към борсите - нивата на търговия по принцип са завишени сред всички възрастови групи. Дори и хора в пенсионна възраст започват да инвестират.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

В книгата си The Ethics of Money Production икономистът Йорг Гидо Хюлсман посочва, че: "Дърводелците, строителите, шивачите и фермерите обикновено не следят много отблизо капиталовите пазари." Той ни припомня също и отминалите дни, когато "да оставиш малко златни монети под кревата или на депозит спестяваше на хората много безсънни нощи и ги правеше независими от финансовите разменни средства."

Докато борсовата търговия е новата мода в САЩ, в Турция например, където лирата е в състояние на свободно падане, турците правят това, което винаги са правили - разменят хартийките, които правителството им печата, за да си купят злато.

"Турците се насочват към златото, техният дългогодишен любим актив, тъй като финансовата система на страната се срива", пише Дейвид Готие-Виларс за Wall Street Journal.

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Какво ни носи златодобивът в България и какво губим без него?

Блокирането на инвестициите в отрасъла е пътят към бедността за много малки населени места

Когато големият базар в Истанбул отвори отново през юни, дълги опашки от хора стояха пред магазините за злато, за да си купят златни монети (предпочитани от по-старите) или мини кюлчета (любими на по-младите).

Търсенето на златото беше толкова силно през лятото, че националната хазна поиска от служителите си да работят извънредно през уикендите и даже по време на Рамадан, за да изпълнят поръчките. Докато американците купуват акциите на FAANG през телефоните си, турците предпочетоха по-класически подход.

Даже турската централна банка "позволява на кредиторите да поддържат 15% от задължителните си резерви под формата на златен скрап, депозиран от вложителите им, и 20% под формата на стандартно злато", предаде Wall Street Journal. "Турската хазна редовно емитира златни облигации, а банките имат открити златни сметки и експериментираха със златни кредитни карти и банкомати за злато."

Турците имат депозирано злато в банковата система на стойност 33 млрд. долара. Но централната банка увеличи данъка върху продажбата на злато от 0,2 до 1%, което насочи още повече хора към големите базари и други "сенчести" места, където не се плащат данъци.

Златото изпревари вътрешните акции, облигации и недвижими имоти през последните десет години. А Хюлсман дава най-добрия отговор на въпроса кое е за предпочитане: златото и среброто или фондовите борси: "Най-важното е, че те са подходящ актив за обикновените хора." Това не е нещо, което може да се каже за акциите на Tesla.