Президентът на Световната банка сравни криптовалутите с "Понци схеми" и се превърна в поредния, който повдига въпроса за легитимността на дигиталните валути като bitcoin.

Коментарът му идва в отговор на въпрос дали институцията разглежда хипотетична бъдеща употреба на криптовалути. "Разглеждаме подобни варианти, но екипът ми ми казва, че голямата част от криптовалутите са общо взето Понци схеми", казва Джим Йон Ким. "Все още не е напълно ясно как биха работили".

Световната банка "разглежда много внимателно" блокчейн технологията, като има надежди, че тя може да бъде използвана в развиващи се страни, за да "могат да бъдат следени парите по-ефективно" и да се намали корупцията", казва още той, цитиран от Bloomberg.

През 2017 година стойността на редица криптовалути се изстреля нагоре преди по-рано тази година bitcoin и други да изтрият над половината от ената си.

И докато технологията под криптовалутите имат потенциала да промени изцяло световните финанси, отвсякъде идват притеснения относно волатилността им и възможността, която дават за пране на пари и други престъпления.

Goldman Sachs: Пригответе се повечето криптовалути да се сринат и да изчезнат

Goldman Sachs: Пригответе се повечето криптовалути да се сринат и да изчезнат

Виртуалните валути никога повече няма да достигнат високи цени