Ефектът от нулевото ДДС на брашното за държавния бюджет ще е между 8 и 10 млн. лв. за половин година. Това посочи вчера вечерта финансовият министър Асен Василев в кулоарите на Народното събрание, цитиран от БТА. Нулевата ставка бе приета при второто четене в пленарната зала на актуализацията на държавния бюджет.

Вицепремиерът в оставка уточни, че нулевото ДДС за брашното ще важи до юли догодина. А откъде могат да се вземат пари, за да се компенсира бюджета за средствата които няма да бъдат получени, трябва да се обсъди в бюджетната комисия на парламента.

Василев обясни, че по Закона за публичните финанси, парламентът няма как да променя общото бюджетно салдото, така че заради намаления приход от ДДС на брашното, ще трябва да се намали отнякъде и разход.

При много неблагоприятно икономическо развитие и много висока инфлация от септември нататък, е възможно част от заложените приходи да не бъдат реализирани, допълни министърът на финансите в оставка.

Ако се види обаче, че приходите не се реализират, възможно е Министерството на финансите да започне да налага финансови ограничения на различните министерства и ведомства, така че да имат по-малки лимити от предвиденото в бюджета, за да не се наруши бюджетното салдо.

Василев не очаква днес да бъдат приети в пленарната зала още разходи, извън тези, одобрени вече от бюджетната комисия.

В проекторамката на актуализирания държавен бюджет, която трябва да бъде гласуван днес, заложените приходи, помощи и дарения са 34 112 529 300 лв., или със 760 000 000 лв. повече от предложените от правителството. Увеличението е в графата за ДДС, гласувано от бюджетната комисия, каза Асен Василев. Разходите са 21 171 354 700 лв., при първоначално заложени 20 411 354 700 лева.

Решено: минималната и максималната пенсия се повишават от 1 юли - колко стават

Решено: минималната и максималната пенсия се повишават от 1 юли - колко стават

Предвижда се от октомври да има ново увеличение на максималната пенсия