Международният одитор PricewaterhouseCoopers (PwC) отнесе глоба от 2,3 милиона паунда свързана с инспекция на кредитора Cattles и неговото най-голямо подразделение Welcome Financial Services през 2007 година.

От Съвета за финансова отчетност на Обединеното кралство са излезли с тежко обвинение срещу PwC, като първоначално са взели решение да санкционират компанията с 3,5 милиона паунда. Все пак освен 2,3 милиона паунда от одитора ще трябва да платят и разноските, възлизащи на 750 000 паунда, съобщава The Guardian.

Действията на британските власти дойдоха година след като от потърпевшата компания Cattles заведоха дело срещу PwC за небрежност при извършването на одит на подразделението им в Йоркшър по време на финансовата криза.

Тогава компанията беше на ръба на банкрута заради разразил се счетоводен скандал, свързан с несъответствия в разчетите на Welcome Financial Services.

През миналия месец срещу PwC беше заведен съдебен иск за 5,5 милиарда долара. От фалиралата през 2009 година Taylor Bean & Whitaker Mortgage Corporation започнаха дело срещу компанията, одитирала нейната компания майка Colonial Bank.

Съдят гиганта PwC заради един от най-големите банкови фалити в историята на САЩ

Съдят гиганта PwC заради един от най-големите банкови фалити в историята на САЩ

Компанията е обвинена в нанасяне на щети за $5.5 милиарда