Разходите за отбрана по света са се покачили с 1,9% през 2020 г., записвайки седма поредна година на растеж, показват данни на организацията Janes. През кризисната година те достигат $1,93 трлн., със $180 млрд. повече от 2019 г.

Прогнозите за 2021 г. са, че растежът ще продължи — макар и не с такъв темп. Janes очаква значимо забавяне през тази година заради ефектите от пандемията. Най-значими съкращения ще има в региони, които са зависими от износа на суровини като петрол и други. На световно ниво обаче не се очаква намаляване на общите разходи.

"Всички региони, освен Европа, Азиатско-тихоокеанския и Латинска Америка, ще намалят разходите през 2021 г. Така общите разходи за отбрана вероятно ще запишат най-слабия си растеж от 2013 г. насам, но не очакваме общо свиване. Всъщност, ефектите от пандемията ще се усетят най-тежко през 2022 г., когато правителствата ще започнат да ограничават разходите", казва Андрю Макдоналд, водещ анализатор в Janes. "Но дори през 2022 г. прогнозираме растеж, най-вече заради силна експанзия в Азия. До 2030 г. общият бюджет за отбрана на света ще достигне $2,23 трлн.", казва още той.

САЩ и Китай доминират пазара на оръжия през 2019 г.

САЩ и Китай доминират пазара на оръжия през 2019 г.

Приходите на най-големите компании достигат $361 млрд., ръст от 8,5%

Най-силен растеж в Европа

Европа отчита най-голямо процентно повишение на разходите за отбрана в света. Те растат с 5,6% спрямо 2019 г., показват данните. Азиатско-тихоокеанския регион обаче записва подобно покачване в абсолютна стойност, а ръстът там вероятно ще продължи да расте през следващите години.

От Janes посочват още, че Covid-19 ще забави растежа, но няма да промени дългосрочните стратегически промени, включително относителния спад на бюджета на САЩ и все по-големия дял на Азиатско-тихоокеанския регион в световния бюджет. През 2010 г. Азия отговаряше за 20% от разходите за отбрана в света, а до 2028 г. този дял ще нарасне до 38%, според Janes. Така регионът ще изпревари Северна Америка.

Снимка 515778

(Графиката в пълен размер вижте тук)

От клиент в конкурент: Китай се изправя срещу Русия в оръжейната индустрия

От клиент в конкурент: Китай се изправя срещу Русия в оръжейната индустрия

След 10 години Пекин няма да се нуждае изобщо от руските компании, а след това ще започне да завзема традиционните им пазари