Инвеститорите обърнаха гръб на акциите и се насочиха към по-безопасни активи на фона на нарастващите опасения от навлизането на американската икономика в рецесия.

Фючърсите на американските акции се свиха, а индексът S&P 500 се сви с 0,5%. MSCI, който отчита представянето на фондовите пазари в Тихоокеанския регион на Азия без Япония изгуби 1,4% от стойността си на фона на значителните разпродажби на ценни книжа, пише Reuters.

Японският Nikkei изгуби 3,2 на сто до най-ниската си стойност за последните две седмици, а корейският Kospi се сви с 1,6 на сто. В Китай индексът на сините чипове CSI 300 изгуби 0,8 на сто.

В петък трите основни индекса в Щатите отчетоха най-големите си дневни загуби от 3 януари насам. Dow отчете спад от 1,8%, S&P 500 - от 1,9%, а Nasdaq - от 2,5%.

Опасенията около състоянието на най-голямата икономика в света нараснаха през миналата седмица след като предпазливите действия на ФЕД изпратиха доходността от 10-годишните американски облигации на най-ниското й ниво от началото на 2018 година.

По-важното е, че кривата на доходността беше обърната за първи път от 2007 година насам. Тя показва спад на дългосрочните лихвени проценти под краткосрочните, което сигнализира за предстояща рецесия.