Нарастващите цени на петрола ще помогнат на руската рубла да избегне загубите, с които се сблъскват други валути на развиващи се пазари, според най-голямата американска банка JPMorgan Chase, цитирана от Bloomberg.

Стратезите на банката очакват руската валута да надмине останалите парични единици от развиващите се пазари като турската лира и южноафриканския ранд през следващите месеци. Рублата ще остане стабилна до март догодина, докато лирата и ранда ще изгубят съответно 30% и 8%.

Украинската гривна е неочакваният шампион в битката срещу долара

Източноевропейска валута е неочакваният шампион в битката срещу долара

Страната има проблеми, но е по-стабилна от други развиващи се икономики

Руската валута се възстанови с повече от 8% от 2 1/2-годишното дъно, достигнато миналия месец, на фона на нарастването в цената на петрола, най-големия износ на Русия, а централната банка реши през август да спре политиката си за закупуване на други валути.

Тези два фактора ще осигурят подкрепа, а намаляването на броя на участниците на пазара, залагащи на отслабването на валутата на Русия, също трябва да помогне, отбелязват експертите.

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Новите санкции срещу Русия удариха тежко рублата и големите руски компании

Руската валута се свлече до 2-годишно дъно

Това "трябва да помогне за намаляване на натиска върху рублата, свързан с геополитическата несигурност. Но свързаните с нея рискове все още остават значителни и непредвидими, според нас", отчитат от JP Morgan.

Американската банка има неутрална препоръка за рублата и предлага клиентите да намалят вложенията си както в лирата, така и в ранда.

Рублата струва по-малко от обичайното, но скоро ще се стабилизира

Рублата струва по-малко от обичайното, но скоро ще се стабилизира

Растежът в Русия пострада от санкциите и слабата валута

Експертите предвиждат руската валута да се търгува в края на март при курс около нивото й в началото на тази седмица - 65.55 рубли за долар.

За сравнение турската лира ще се обезцени до 7.5 лири за долар, а рандът ще спадне до 15.50.