Държавният фонд за благородни метали и скъпоценни камъни (Гохран на Русия) възнамерява да закупи рафинирани благородни метали през април-май. Планираното за покупка количество е: 1 тон златни кюлчета, 400 килограма платина и 20 тона сребро, съобщават от "Гохран", пише Прайм.

"Доставката на златото (в минимален обем от 1 тон) трябва да се извърши до 29 април, а на платината (минимален обем от 400 кг) и среброто (в минимален обем от 20 тона) - до 31 май".

Всички оферти за доставка се приемат до 31 март, се пояснява в съобщението.

Цената на рафинираните благородни метали се определя в руски рубли, като се преобразува цената в долари за тройунция, фиксирана на Лондонския пазар за скъпоценни метали (LBMA) в деня, предхождащ деня на определяне на цената.

Ще се сключват договори за покупко-продажба с доставчици, които предлагат най-добрите условия. По-специално, ще се вземат предвид най-голямата отстъпка в цената и най-големият обем на доставката.

Доставката на благородните метали се извършва от доставчиците за тяхна сметка до склада на "Гохран" на Русия в Миас (област Челябинск). Заплащането ще се извършва при доставката.

Както се съобщава, в съответствие с бюджета за 2022-2024 г., Министерството на финансите на Руската федерация през 2022 г. ще отпусне до 44,4 милиарда рубли за закупуване на благородни метали и скъпоценни камъни. Същевременно се планира да бъдат продадени благородни метали и/или скъпоценни камъни на обща стойност до 10 милиарда рубли.

Русия влезе в топ 5 на страните с най-големи златно-валутни резерви в света

Русия влезе в топ 5 на страните с най-големи златно-валутни резерви в света

Обемът на международните резерви на страната достигна исторически рекорд от над 618,2 млрд. долара